Vice-bondskanselier Franz Müntefering stapt op
Nieuws

Achtergrond - 13 november 2007

(13 november 2007) Vice-bondskanselier en minister van Sociale Zaken Franz Müntefering (SPD) legt met onmiddelijke ingang al zijn politieke functies neer. Familieomstandigheden hebben Müntefering genoopt afscheid te nemen van de politiek.

Münteferings echtgenote is al jaren ernstig ziek. Vorige week moest zij al een zware operatie ondergaan. De coalitiebesprekingen van begin deze maand liet Müntefering aan zich voorbij gaan om aan het ziekbed van zijn vrouw te zijn.

Als opvolger van de 67-jarige Müntefering worden minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier en de relatief onbekende Olaf Scholz genoemd. Steinmeier zou vice-kanselier worden, Scholz neemt de post van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op zich.

Met het opstappen van Müntefering verliest de coalitie van Angela Merkel een invloedrijke spilfiguur en uitermate betrouwbare verdediger van het regeringsbeleid. Müntefering was de SPD’er die zich het meest thuis voelde in de grote coalitie. Hij was de hoeder van Schröders neoliberale hervormingen die ook Merkels CDU/CSU heeft omarmd, dit in tegenstelling tot de linkervleugel van de SPD. Müntefering vormde persoonlijk de garantie dat het hervormingsbeleid werd uitgevoerd.

De SPD'er stond op goede voet met kanselier Merkel, al deinsde hij er niet voor terug haar zo nu en dan in het openbaar de oren te wassen. Zijn grootste verwijt aan de kanselier was dat zij op binnenlands terrein te weinig knopen doorhakte.

Het is niet ondenkbaar dat de grote teleurstellingen die Müntefering de afgelopen maanden te verwerken kreeg, een doorslaggevende rol hebben gespeeld in zijn beslissing terug te treden. Gisteren moest de vice-kanselier toezien hoe een van zijn stokpaardjes, een minimumloon voor werknemers van de Duitse Post, tijdens de coalitiebesprekingen door Merkels CDU van tafel werd geveegd. De SPD'er reageerde teleurgesteld over wat zijn partijgenoten de "woordbreuk" van Merkel noemden.

Belangrijker was de nederlaag die Müntefering in zijn eigen partij leed. Müntefering verloor een felle strijd met partijvoorzitter Beck om de erfenis van zijn oude baas Schröder. Beck gaf gehoor aan de roep in de SPD om een belangrijk onderdeel van Schröders hervormingen, bekend onder de naam Agenda 2010, terug te draaien, de verkorte uitkeringen aan oudere werklozen. Müntefering verzette zich krachtig tegen deze ruk naar links, maar zijn pleidooi kreeg op het SPD-partijcongres in Hamburg vorige maand geen steun. Het was een symbolisch moment, het begin van een nieuwe, linksere tijd in de SPD. Een tijd waarin geen plaats meer is voor ‘een man van gisteren’, zoals partijgenoten Müntefering in de wandelgangen wegzetten.

Tot overmaat van ramp viel ook oud-kanselier Schröder zijn vertrouweling in het openbaar af: “De Agenda 2010 is niet de Tien Geboden”, verklaarde Schröder, “en niemand die daaraan heeft meegewerkt, mag zich als Mozes beschouwen.”

Lees meer over Frans Müntefering in het Naslagwerk.  

Heute.de
Müntefering tritt zurück - Beck Nachfolger?

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger