De club die politici weten te vinden
Vereniging van correspondenten in Duitsland honderd jaar   

Achtergrond - 24 oktober 2006

(24 oktober 2006) Voor de buitenstaander onzichtbaar, voor de Duitsland-correspondent onontbeerlijk. Vandaag is de vereniging voor buitenlandse correspondenten in Duitsland, de VAP, honderd jaar geworden.

Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier heeft dit principe het beste begrepen. Als geen andere politicus stond hij - samen met zijn team voorlichters - open voor de buitenlandse verslaggevers. Reden voor de journalisten van de VAP om Steinmeier te huldigen met hun jaarlijkse onderscheiding, de Mediaprijs. “Hij was nog maar net in functie of hij ging al in op onze uitnodiging. Steinmeier is erg toegankelijk”, aldus Verbeek.

Toch ziet niet elke politicus de waarde in van het correspondentencorps. Minister Franz Josef Jung (CDU) van Defensie bijvoorbeeld. Verbeek: “Hij is nog nooit bij ons op gesprek geweest. Dat is gek. Iedereen wil weten wat hij van de Duitse marine-inzet in Libanon denkt, of de rol van de Bundeswehr in Afghanistan.”

Gezelschap

Hun incidentele optredens op het wereldhistorisch toneel kunnen niet verhullen dat de correspondenten toch vooral nieuwsvolgers zijn, geen nieuwsmakers. De Duitse media bepalen de agenda, maken de primeurs. Op de schouders van de correspondent rust de cruciale taak alle nieuwsstromen te ordenen. Hij eet, slaapt en leeft Duitsland. Hij is een generalist in hart en nieren die overal een stukje over kan schrijven. Of het nu gaat om de arbeidsmarkthervormingen van oud-kanselier Schröder (SPD) of de toestand van het Duitse voetbalelftal. “Sommige redacties denken wel eens dat ze het ook makkelijk zonder correspondent kunnen stellen. Artikelen schrijven ze wel met behulp van het internet,” zegt Verbeek. “Maar je kunt niet klakkeloos het Duitse nieuws overnemen. Je hebt iemand nodig die er middenin zit, die gebeurtenissen kan plaatsen.”

De variëteit aan thema’s maakt het correspondentschap de droombaan voor elke journalist, geeft Verbeek grif toe. Met misschien één nadeel: het kan ook wel eens een eenzaam bestaan zijn. “De meeste collega’s werken thuis. Als je je partner of familie niet hebt meegenomen, dan ben je best wel eens alleen.” Tegen heimwee heeft het VAP echter een probaat middel. De internationale collega’s. “Wij brengen de correspondenten met elkaar in contact. Bij ons vind je Syriërs naast Israëli’s en Egyptenaren naast Russen. Wij zijn Duitslands grootste multiculti-vereniging. ”

Ter gelegenheid van haar jubileum heeft de VAP een bundel uitgebracht: 'Ein Blick von außen: 100 Jahre Auslandspresse in Deutschland'. Zie voor meer informatie de VAP-website.     

Bas de Rue is redacteur van het Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger