Duitslandweb logo Duitslandweb

Oppositie eist stopzetten wapenexport aan Saoedi-Arabië

Kort nieuws - 5 januari 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De oppositiepartijen in de Bondsdag willen dat de bondsregering onmiddellijk alle wapenexporten aan Saoedi-Arabië stopzet na de executie van 47 ter dood veroordeelden in het land. Ook binnen regeringspartijen CDU en SPD gaan stemmen op de exporten en de relaties met Saoedi-Arabië te herzien. Minister Gabriel van Economie en Energie, die over de wapenexport gaat, wil leveringen aan het land voortaan nog zorgvuldiger bekijken. Maar de bondsregering houdt vast aan de "constructieve betrekkingen" met Saoedi-Arabië, aldus regeringswoordvoerder Seibert, want die zijn "in Duits belang en in het belang van de stabiliteit in de regio". Duitsland heeft in het eerste halfjaar van 2015 voor 178,7 miljoen euro aan defensiematerieel aan het land geleverd. De regering benadrukt dat het niet om tanks en geweren ging, maar om bijvoorbeeld onderstellen van transportvoertuigen. Lees meer bij dw.de en tagesspiegel.de

Veel Duitse bedrijven doen zaken met Saoedi-Arabië. Het Duitse bedrijfsleven levert vooral machines voor de petrochemische industrie, auto's en levensmiddelen. Vorig jaar steeg de export uit Duitsland met 10 procent naar 10 miljard euro, maar in zijn geheel bedraagt de export naar Saoedi-Arabië slechts 1 procent van de Duitse uitvoer. Verschillende Duitse politici waren vorig jaar op handelsreis naar het land, onder wie minister Gabriel, de Beierse minister-president Seehofer en minister van Economische Zaken van Baden-Württemberg Schmid. Lees meer bij Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger