Veroordeling Hartz leidt tot debat over deals
Nieuws

Achtergrond - 26 januari 2007

(26 januari 2007) De milde straf waarmee Peter Hartz er gisteren in het Volkswagen-omkoopschandaal vanaf kwam, heeft een debat over deals met verdachten ontketend. Minister van Justitie Zypries wil dergelijke afspraken wettelijk regelen om ze uit de achterkamertjessfeer te trekken.

Peter Hartz, voormalig topman bij Volkswagen, betaalde het hoofd van de ondernemingsraad Klaus Volkert in de jaren negentig ruim twee miljoen euro aan bonussen. In ruil voor een uitgebreide verklaring over het omkoopschandaal beloofden het openbaar ministerie en de rechtbank hem een lichte straf. Hartz liet zijn advocaat die verklaring vorige week afleggen. Gisteren werd hij veroordeeld tot een geldboete van 567 duizend euro en twee jaar voorwaardelijk. De deal had ook tot gevolg dat pijnlijke details over bezoeken aan prostituees niet aan de orde kwamen. Die werden dankzij de afspraak met het openbaar ministerie buiten het proces gelaten.

De deal leidde tot woedende reacties bij onder meer werklozen die afhankelijk zijn van een uitkering die mede dankzij Hartz tot stand is gekomen. Hartz was de architect van de hervormingsplannen van de regering-Schröder in 2003.

Minister van Justitie Brigitte Zypries (SPD) wil nu dat afspraken tussen verdachten, aanklagers en de rechtbank in strafprocessen wettelijk geregeld worden. Dergelijke deals moeten schriftelijk worden vastgelegd, vindt de minister, zodat ze uit de achterkamertjessfeer worden getrokken. Deals behoren weliswaar tot de juridische praktijk, aldus de minister, maar dat betekent niet dat handel met het recht toelaatbaar is. 

De orde van Duitse advocaten DAV is echter tegen een wettelijke regeling. Zij vreest dat de druk op verdachten om een deal te sluiten daardoor toeneemt, zodat de kans op vrijspraak daalt. FDP-politici vinden dat het maken van deals zoveel mogelijk beperkt moet blijven. "Deals vormen een verkeerd antwoord op de overbelasting van het justitie-appapraat", aldus voormalig minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Jusititie zou in plaats daarvan meer personeel tot haar beschikking moeten krijgen om zaken op te lossen. "Afspraken met verdachten beschadigen het rechtsgevoel van de bevolking op een onverdraaglijke manier." Juristen vrezen dat een wettelijke regeling ertoe leidt dat strafbare feiten helemaal niet meer worden opgehelderd.

De deal met Hartz staat niet op zichzelf. Eind vorig jaar werd het proces tegen de voorzitter van de Deutsche Bank Joseph Ackermann gestaakt. Ackermann zat in de raad van toezicht van telecombedrijf Mannesmann. Hij an andere topfunctionarissen hadden premies voor zichzelf aangenomen bij de verkoop van Mannesmann. Zij kwamen er vanaf met een geldboete van 5,8 miljoen euro.

Hartz had vorige week al uitvoerig uit de doeken gedaan om hoeveel geld het in het omkoopschandaal ging. Deze week legde hij het waarom uit. Volkert en hij waren van elkaar afhankelijk, aldus Hartz. Dankzij Volkert was hij in 1993 bij Volkswagen binnengehaald. Ook had hij Volkert nodig voor belangrijke beslissingen over het personeelsbeleid, zoals de invoering van de vierdaagde werkweek. Het hoofd van de ondernemingsraad nam het geld dat Hartz hem bood dankbaar aan, hoewel hij geen concrete tegenprestaties leverde, aldus de verklaring. Het ging meer om het "creëren van een bepaalde sfeer" waarin beslissingen konden worden genomen.

Spiegel Online
Hartz-Deal entfacht Streit über Prozess-Absprachen

ZDF Heute.de
Bewährungsstrafe für Peter Hartz

Welt.de
Heftige Kritik an Hartz-Absprache

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger