Plan voor monument Bundeswehrsoldaten
Nieuws

Achtergrond - 6 februari 2007

(6 februari 2007) Minister van Defensie Jung (CDU) wil zo snel mogelijk beginnen met de bouw van een monument voor de gevallen soldaten van de Bundeswehr. Over de locatie van het monument bestaat nog onenigheid.

Sinds 1990 kwamen 65 Duitse soldaten om het leven bij missies in onder andere Afghanistan, Bosnië en Kosovo. Een monument voor deze soldaten is er nog niet. Alleen in het Duitse legerkamp in de Afghaanse hoofdstad Kaboel staat een provisorisch gedenkteken met daarop de tekst “Den Toten zu Ehren”. De indrukken die Jung opdeed tijdens een bezoek aan het kamp in Kaboel inspireerden de minister naar eigen zeggen tot zijn plannen voor een monument.

Jung ontving publieke steun voor zijn plannen van drie van zijn voorgangers. In een open brief in dagblad Bild pleitten de voormalige ministers van Defensie Georg Leber (SPD, 1972-1978), Hans Apel (SPD, 1978-1982) en Rupert Scholz (CDU, 1988-1989) voor een gedenkplaats voor de "mannen en vrouwen, die voor de waarden van onze grondwet het leven lieten“. De drie ministers in ruste zeiden het niet bij de "eervolle, democratische traditie“ van de Bundeswehr te vinden passen om deze soldaten een monument te onthouden.

Ook onder de politieke partijen is over het algemeen met instemming gereageerd op Jungs plannen. Over de precieze locatie van het monument heerst echter minder consensus. De minister van Defensie wil het monument laten aanleggen in het gebouwencomplex Bendlerblock in Berlijn. Deze locatie heeft de nodige historische lading: hier vond in de nacht van 21 juli 1944 de executie plaats van vier Duitse officieren die aan de mislukte bomaanslag op Hitler hadden deelgenomen, waaronder de beroemde Claus Schenk von Stauffenberg.

De FDP sprak zich bij monde van defensie-expert Rainer Stinner uit tegen Bendlerblock. Volgens Stinner hoort een dergelijk monument niet "achter gesloten deuren, maar in de openbaarheid“ thuis. De liberaal zei er meer voor te voelen het monument bij de Bondsdag te plaatsen.

Ook die Grünen pleitten voor een locatie in de centraler gelegen Berlijnse regeringsbuurt. Bovendien ziet de partij meer in een monument voor "al diegenen, die in het kader van vredesoperaties omgekomen zijn“, zoals naast soldaten ook ontwikkelingswerkers, diplomaten en politieagenten.

Landen als Amerika, Frankrijk en Italië kennen al sinds jaar en dag monumenten voor hun gevallen soldaten, zoals het Vietnam Veterans Memorial in Washington of het Altare della Patria in Rome. In Duitsland echter verdwenen militaire gedenkplaatsen na de Tweede Wereldoorlog uit de publieke ruimte. De in 1956 opgerichte Bundeswehr moest weliswaar onder controle van de openbaarheid staan, maar zelf in de openbaarheid onzichtbaar blijven.

Overigens heeft minister Jung ook kenbaar gemaakt dat Duitse tornado-gevechtsvliegtuigen al in april kunnen worden ingezet in Afghanistan. Daar is nog wel de toestemming van het parlement voor nodig. De tornado’s worden gestationeerd in het Noord-Afghaanse Masar-i-Sharif, van waaruit ze bombardementen zullen uitvoeren op stellingen van de Taliban in het zuiden van het land.

Spiegel Online
Rühe bringt Ehrenmal im Reichstag ins Spiel

Bild.t-online.de
Ehrenmal für unsere gefallenen Soldaten

Tagesspiegel
Tornado-Einsatz schon im April möglich

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger