Merkel pleit voor Europees leger
Nieuws

Achtergrond - 23 maart 2007

(23 maart 2007) Kanselier Angela Merkel heeft in de aanloop naar de officiële viering van de vijftigste verjaardag van het Verdrag van Rome, zondag in Berlijn, alvast een schot voor de boeg gelost. Een Europees leger noemt ze een van de belangrijkste doelen van de Europese Unie.

Met haar oproep om een Europees leger op te bouwen, vandaag in de Duitse Boulevardkrant Bild, neemt de kanselier een voorschot op haar langverwachte Berliner Erklärung, de rede die zij zondag naar aanleiding van vijftig jaar Europa zal uitspreken. Een EU-leger zou de Europese Commissie slagvaardiger maken, aldus de kanselier. Eurosceptici stelde ze gerust door de gevreesde EU-superstaat met kracht uit te sluiten. “We willen de veelvoud van nationale staten behouden”, sprak zij.

Zowel media als de politiek in Duitsland kennen de Berlijnse Verklaring van Merkel grote waarde toe. Het document draagt overduidelijk het eigen Europese stempel van de bondskanselier. De Berlijnse Verklaring is in het grootste geheim opgesteld, consultaties met de lidstaten heeft de EU-voorzitter beperkt.

Voor de Süddeutsche Zeitung is dit gedurfde optreden reden om Merkel te prijzen voor haar moed. Een zwakke verklaring, of eentje waar niet alle lidstaten achter staan, zou afstralen op de bondskanselier en het belangrijkste project van EU-voorzitter Duitsland in gevaar kunnen brengen: de reanimatie van de Europese Grondwet. Verschillende Europese landen hebben daarentegen hun beklag gedaan over de hoge mate van Duitse geheimhouding rond het document. “Er was slechts één ronde van bilaterale gesprekken, de rest van de communicatie ging over de mail”, mopperde de Tsjechische afgevaardigde voor de besprekingen over de EU-grondwet.

Voor haar Duitse publiek zal Merkels pleidooi voor een EU-leger overigens niet als een verrassing komen. Vorig jaar wezen regeringspartijen CDU/CSU en SPD al op het belang van een Europees leger. Defensie-experts van de SPD deden nationale legers deze week af als “overblijfselen uit de vorige eeuw”. Zij wezen erop dat verschillende Europese landen al militaire samenwerkingsverbanden zijn aangegaan en dat er resultaten zijn geboekt.

Onder de noemer Europese successen schaarden de sociaal-democraten bijvoorbeeld de uitzending van Europese troepen naar Congo in de herfst van vorig jaar; een missie die in de Nederlandse openbaarheid weinig aandacht kreeg, maar in Duitsland des te meer. De EU-troepen, tweeduizend man sterk, moesten in het Afrikaanse land toezien op eerlijke verkiezingen. De zogenoemde Eufor RD Congo-missie kwam de zeventienduizend man voornamelijk Afrikaanse VN-troepen versterken.

Die Welt
Merkel will „gemeinsame europäische Armee"

EU-observer
Berlin criticised for secrecy over EU birthday text

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger