Politie en leraren veroordelen president Wulff
Ambtenaren vinden dat er met twee maten wordt gemeten

Achtergrond - 16 februari 2012

Steeds meer ambtenaren uiten hun onvrede over de Duitse president Christian Wulff. Politie- en lerarenvakbonden waarschuwen voor de negatieve uitwerking die Wulffs financiële handel en wandel op het ambtenarenapparaat heeft. De president wordt beschuldigd van belangenverstrengeling.

Politie en leraren veroordelen president Wulff
© dpa/picture-alliance

“Wulff heeft bepaalde waarden blijvend beschadigd”, zegt Rainer Wendt, leider van de politievakbond DPolG in Spiegel Online. Voor politieagenten gelden strenge regels op het gebied van belangenverstrengeling “die ook voor politici zouden moeten gelden”. “Er wordt de indruk gewekt dat er met twee maten wordt gemeten”, meent ook André Schulz, voorzitter van de vakbond voor rechercheurs BdK. Volgens de vakbonden zijn veel politieagenten verontwaardigd over de manier waarop Justitie met de affaire-Wulff omgaat, schrijft Spiegel Online. Er is tot dusver nog geen officieel gerechtelijk onderzoek naar de president ingesteld.

Ook leraren zijn ontevreden. Uit gesprekken met vakbondleden wordt duidelijk dat “er een wijdverbreid onbegrip heerst” voor een president die “geen werkelijk inzicht heeft getoond” in zijn gedrag, zegt bestuurslid Ilse Schaad van de lerarenvakbond GEW.

Strenge regels

De schijn van belangenverstrengeling kan de gemiddelde Duitse ambtenaar zijn baan kosten. In december 2011 gaf het ministerie van Binnenlandse Zaken nog een handboek uit waarin beschreven staat hoe politieagenten, leraren en andere ambtenaren met giften horen om te gaan. De regels zijn streng: ambtenaren moeten elke kleine gift melden. Giften boven de tien of twintig euro aannemen is, net als het aannemen van contant geld, geheel uit den boze.

Dat nu uitgerekend Wulff in opspraak is gekomen, doet het vertrouwen van de ambtenaren in de bondspresident geen goed. “De geloofwaardigheid van Wulff is beschadigd”, stelt Bernhard Witthaut, voorzitter van de grootste Duitse politievakbond (GdP). “Veel collega’s noemen hem spottend een ‘wolf in schaapskleren’.”

Wulff kwam in december 2011 in opspraak toen bleek dat hij als minister-president van Nedersaksen onder gunstige condities een lening bij een bank afsloot. Ook liet hij vakanties betalen door bevriende ondernemers.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger