Bremer SPD kan coalitiepartner kiezen
Nieuws

Achtergrond - 14 mei 2007

(14 mei 2007) De SPD heeft het voor het zeggen in Bremen. De sociaal-democraten verloren gisteren weliswaar bij de verkiezingen in de kleinste deelstaat van Duitsland, maar bleven de grootste partij. Ze moeten nu beslissen of ze verder willen regeren met de christen-democraten, of liever een rood-groene coalitie vormen.

De partijchef van de SPD, Kurt Beck, zegt vooralsnog “geen voorkeur” te hebben voor een regeringscoalitie in Bremen. Het gaat er wat hem betreft om de “optimale sociaal-democratische politiek” te kunnen voeren. Wel sluit hij een coalitie met de Linkspartei uit, die gisteren met een winst van 6,7 procent en een uitslag van 8,4 procent van de stemmen de grote winnaar van de verkiezingen was.

De SPD zelf verloor 5,5 procent, maar bleef met 36,8 procent van de stemmen de grootste partij. Daardoor kan Jens Böhrnsen, de huidige burgemeester van Bremen en in die functie ook regeringsleider van de deelstaat, aanblijven. De CDU, al twaalf jaar coalitiegenoot van de SPD, kwam met een verlies van 4,2 procent uit op 25,7 procent. Secretaris-generaal Ronald Pofalla van de CDU weet het verlies van zijn partij aan de sociaal-democraten: “Zij hebben niet duidelijk gezegd dat ze deze succesvolle regeringscoalitie in Bremen willen voortzetten.”

Een coalitie tussen beide partijen zou niettemin de grootste meerderheid in het deelstaatparlement houden. Wel heeft de SPD nu ook de keuze uit Die Grünen als coalitiegenoot. Die partij steeg met 3,6 procent naar 16,4 procent van de stemmen en haalde daarmee haar beste uitslag ooit bij deelstaatverkiezingen. Volgens lijsttrekker Karoline Linnert zijn Die Grünen nu de meest aangewezen coalitiepartner voor de SPD: “Je kunt de grote coalitie niet voortzetten als beide grote partijen hebben verloren.”

Oskar Lafontaine, leider van de Linkspartei, is ondanks de afwijzing van Beck zeer tevreden met de eerste intrede van zijn partij in een deelstaatparlement. Het resultaat in Bremen “is opnieuw een vingerwijzing dat het huidige SPD-beleid door steeds minder mensen wordt gedragen.”

Lafontaine is vooral verheugd dat zijn partij nu ook in het westen van Duitsland een zo grote winst heeft geboekt. “Veel mensen twijfelden nog, omdat ze niet zeker wisten of de Linke wel voet aan de grond zouden krijgen in het westen van Duitsland. Nu is duidelijk geworden: wij kunnen ook in het westen succes hebben.” De Linkspartei is een samenwerking tussen de in 2005 door ontevreden sociaal-democraten en vakbondslieden opgerichte WASG en de van oorsprong Oost-Duitse PDS. De partij moest het voorheen vooral van de armere gebieden in het oosten van Duitsland hebben.

De liberale FDP keert dankzij een winst van 1,7 procent terug in het deelstaatparlement. De partij is met 6,0 procent de vijfde partij in Bremen. Indien de SPD met Die Grünen gaat regeren, verliezen SPD en CDU hun tweederde meerderheid in de Bondsraad, de nationale vertegenwoordiging van de deelstaten. De twee partijen, die ook samen de nationale regering vormen, zouden daardoor minder gemakkelijk grondwetswijzigingen kunnen doorvoeren.

Spiegel Online
SPD grübelt - Lafontaine jubelt

FAZ.NET
Rot-grünes Comeback?

Die Welt.de
Linke sorgen für Unruhe bei den Volksparteien

Sueddeutsche.de
"Sozialistische Parteien sind durchaus koalitionsfähig"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger