SPD verliest verkiezingen in Noordrijn-Westfalen
Nieuws

Achtergrond - 22 mei 2005

(22 mei 2005) De SPD heeft de verkiezingen in Noordrijn-Westfalen verloren. De sociaal-democraten behaalden 37,1 procent van de stemmen. Oppositiepartij CDU kreeg 44,8 procent van de stemmen. De verwachting is dat de CDU samen met de FDP een nieuwe regering gaat vormen in de bevolkingsrijkste deelstaat van Duitsland. Samen hebben de huidige oppositiepartijen de absolute meerderheid.

Het is zoals het er nu naar uitziet het slechste resultaat van de SPD in Noordrijn-Westfalen in vijftig jaar. Na 39 jaar zal de sociaal-democratische partij niet meer in deze deelstaat regeren. Bovendien is het de elfde verkiezingsnederlaag voor de partij op rij. SPD-partijleider Peer Steinbrück gaf direct na het bekend worden van de eerste cijfers zijn nederlaag toe. De overwinning van de CDU "is groter dan we hebben gevreesd", aldus Steinbrück. Jürgen Rüttgers, de CDU-kandidaat en de waarschijnlijke nieuwe minister-president van Noordrijn-Westfalen, reageerde verheugd op zijn winst en zag het als een duidelijk signaal aan de landelijke regering: "De rood-groenen moeten weg!" herhaalde hij het motto van zijn campagne. Met deze uitslag is inderdaad de laatste rood-groene regering op deelstaatnivesu weggestemd.

Die Grünen verloren ook. In 2000 had de partij nog 7,2 procent van de stemmen, nu kreeg de partij 6,2 procent. De FDP heeft eveneens 6,2 procent van de stemmen gekregen. De overige partijen behaalden tezamen 5,7 procent.

In een eerste reactie liet CDU-partijleider Angela Merkel weten verheugd te zijn over de komende regeringswisseling in het altijd als SPD-bolwerk bekend staande deelstaat en sprak van een "historische overwinning." Franz Müntefering, voorzitter van de SPD, drong er in een eerste reactie echter bij de kiezers op aan een onderscheid te blijven maken tussen landelijke en deelstaatverkiezingen. De eerstvolgende landelijke verkiezingen staan gepland voor september volgend jaar. Ook hier staat rood-groen er in de peilingen slecht voor. Müntefering heeft morgen een gesprek met kanselier Gerhard Schröder om al de komende herfst verkiezingen uit te schrijven. Het voordeel voor de SPD zou hierbij zijn dat dit voor de CDU te vroeg zou zijn. Dat zou dan via de zogenaamde vertrouwensvraag in het parlement bereikt moeten worden, een middel dat sinds 1982 niet meer gebruikt is in de Duitse landelijke politiek.

Met de uitslag van deze verkiezingen heeft de oppositie in de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, bijna een tweederde meerderheid. Met een tweederde meerderheid kan de oppositie de besluiten van de landelijke rood-groene regering van Schröder blokkeren. 

ZDF Heute
Landtagswahl in NRW

Der Spiegel
SPD abgewählt, CDU triumphiert

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger