Duitse Nederlandkenner Bernd Müller geridderd
Nieuws

Achtergrond - 11 mei 2007

(11 mei 2007) Voor zijn jarenlange inzet voor de Duits-Nederlandse betrekkingen is de Duitser dr. Bernd Müller benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Die onderscheiding is meer dan verdiend, zegt Duitslanddeskundige Friso Wielenga.

Müller kreeg de koninklijke onderscheiding gisteren op de Nederlands-Duits conferentie in Rotterdam uit handen van Frans Timmermans (PvdA), staatssecretaris voor Europese Zaken. Timmermans roemde de Duitser als “iemand die zowel op professioneel als persoonlijk vlak veel voor de verhouding tussen beide volkeren betekend heeft, in een tijd dat dit nog verre van vanzelfsprekend was.”

De laureaat, momenteel werkzaam als hoofd Internationale Zaken bij de vertegenwoordiging van de deelstaat Noordrijn-Westfalen in Berlijn, toonde zich volkomen verrast door de koninklijke attentie. “Dit had ik niet zien aankomen. Ik ben onder de indruk en vereerd."

Müller, die vloeiend Nederlands spreekt, is sinds de jaren negentig als hoge ambtenaar van Noordrijn-Westfalen een drijvende kracht achter een reeks van Nederlands-Duitse initiatieven. Zo zette hij onder meer de Nederlandse-Duitse Conferentie op de rails en kwamen onder zijn redactie acht boeken uit over verschillende aspecten van de Duits-Nederlandse relatie. Faam verwierf Müller met zijn proefschrift ‘Sporen naar Duitsland. Het Duitslandbeeld in Nederlandse romans 1945-1990’, dat hij schreef aan de Universiteit van Amsterdam. “Müller heeft wezenlijk bijgedragen aan de opmars van Nederlandse literatuur op de Frankfurter Buchmesse”, aldus Timmermans.

Friso Wielenga, directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien in Münster en een goede bekende van Müller, is verheugd over diens onderscheiding. “Müller heeft zich ontwikkeld tot een spil in de Nederlands-Duitse verhouding. Hij is een zeer actieve persoonlijkheid die mensen kan enthousiasmeren. Deze onderscheiding is meer dan verdiend.”

Ook op het journalistieke vlak was de geëngageerde Duitser actief. Als docent aan de Utrechtse School van de journalistiek en de Amsterdamse Vrije Universiteit was het verminderen van vooroordelen door kennis zijn voornaamste bezigheid. Daarnaast speelde Müller, die zelf enige jaren als freelance-journalist werkte, een cruciale rol bij het opzetten van het Nederlands-Duitse journalistenstipendium, een uitwisselingsprogramma voor Nederlandse en Duitse journalisten.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger