Linkspartei en WASG fuseren tot Die Linke
Nieuws

Achtergrond - 21 mei 2007

(21 mei 2007) Niets staat het samengaan van die Linkspartei en de WASG nog in de weg. Een ruime meerderheid van beider partijleden stemde vóór een fusie, zo maakten de partijen van Gregor Gysi en Oskar Lafontaine zaterdag bekend.

Bijna 97 procent van die Linkspartei en 83,9 procent van de Wahlalternative Arbeit und soziale Gerechtigkeit (WASG) stemden tussen 30 maart en afgelopen zaterdag vóór een fusie tot de gezamenlijke partij Die Linke. Beide partijen vormden na de succesvolle verkiezingen van 2005 al een gezamenlijke fractie in de Bondsdag, maar van een fusie was formeel nog geen sprake. Door de fusie wordt Die Linke met 70 duizend leden de grootste oppositiepartij van Duitsland. Alleen regeringspartijen CDU en SPD hebben meer leden. Op 16 juni vindt in Berlijn het eerste partijcongres plaats.

Die Linkspartei was op 17 juni 2005 ontstaan als opvolger van de Oost-Duitse PDS, die op haar beurt weer de opvolger was van de communistische partij SED uit de DDR. Voor de vervroegde Bondsdagverkiezingen van 18 september 2005 ging die Linkspartei een samenwerkingsverbond aan met de West-Duitse partij WASG. Deze laatste partij was een klein half jaar eerder opgericht door voormalige SPD-ers en vakbondsleden uit onvrede over de hervormingen van het rood-groene kabinet-Schröder, met Schröder-criticus en voormalig SPD-leider Oskar Lafontaine als belangrijkste kopstuk.

Onder het gedeelde leiderschap van Gregor Gysi en Oskar Lafontaine groeide die Linkspartei uit tot de grote winnaar van de Bondsdagverkiezingen van 2005. De partij sprong van 2 naar 54 zetels in de Bondsdag en werd daarmee de vierde partij van Duitsland. Hoewel Die Linke in september 2006 bij de deelstaatverkiezingen in Berlijn en Mecklenburg-Vorpommern tegenvallende resultaten behaalde, was de partij bij de meest recente deelstaatverkiezingen in Bremen wederom de grote winnaar met 8,4 procent van de stemmen.

Op het partijcongres van 16 juni wordt de nieuwe leiding van die Linke gekozen. Naar verwachting zullen huidige Linkspartei.PDS voorzitter Lothar Bisky en Oskar Lafontaine worden verkozen tot voorzitters van de partij.

Over een eenduidig partijprogramma beschikt de partij vooralsnog niet. In haar beginselprogramma bestempelt Die Linke zich als een partij “zoals er in Duitsland nog niet eerder was”: “democratisch en sociaal, ecologisch, strijdbaar en tolerant, feministisch en anti-patriarchaal en open en pluraal”. De partij wil tegenwicht bieden aan wat zij als de neo-liberale krachten in de samenleving ziet en bepleit op buitenlandpolitiek vlak een consequente vredespolitiek.

Süddeutsche Zeitung
Fusion von Linkspartei und WASG ist besiegelt

Die Welt
Fusion von WASG und Linkspartei besiegelt

Spiegel Online
Neue Linkspartei: Lafontaine will wieder Parteichef sein

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger