WASG en PDS samen verkiezingen in
Nieuws

Achtergrond - 10 juni 2005

(10 juni 2005) De nieuwe linkse partij Wahlalternative Arbeit und Soziale Gerechtigkeit (WASG) en de PDS gaan gemeenschappelijk de Bondsdagverkiezingen in, die zeer waarschijnlijk in september zullen plaatshebben. Dat zijn de voorzitters van beide partijen gisteren overeengekomen. Oskar Lafontaine heeft reeds laten weten zich voor de partijen verkiesbaar te zullen stellen.

Het Duitse recht verbiedt partijen lijstverbindingen aan te gaan. Daarom hebben de WASG en de PDS, met het oog op de korte termijn tot de verkiezingen, gekozen voor een constructie waarbij leden van de WASG zich verkiesbaar stellen op open kieslijsten van de PDS. Op deze wijze willen zij de kans vergroten de kiesdrempel van 5 procent te halen en een serieus alternatief vormen voor de SPD. Na de verkiezingen gaan de partijen praten over een mogelijke fusie.

De PDS gaat zich nu op haar beurt beraden op een andere partijnaam. Bij een fusie ziet de WASG het liefst dat de naam PDS niet in de gezamenlijke partijnaam terugkeert. Als opvolger van de communistische partij van Oost-Duitsland SED, wordt de PDS nog altijd voornamelijk met Oost-Duitsland geassocieerd.

Oskar Lafontaine, oud-voorzitter van de SPD, heeft vandaag aangekondigd zich te willen kandideren voor de samenwerkende partijen. Daarmee komt de in linkse kringen populaire politicus zijn belofte na zich bij samenwerking tussen beide partijen voor hen verkiesbaar te stellen. Dit was een van de belangrijkste redenen voor zowel WASG als PDS om zich aan elkaar te binden.

De WASG, die voornamelijk bestaat uit vakbondsleden en oud-SPD’ers, heeft bij de deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen van afgelopen mei nog 2,2 procent van de stemmen gekregen.

Lees alles over de komende verkiezingen in ons verkiezingsdossier.

Die Welt
Lafontaine steigt in den Ring

Spiegel Online
Lafontaine tritt für neues Bündnis an

FAZ.NET
Das linke Bündnis steht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger