Overleg Steinmeier en Poetin mislukt
Nieuws

Achtergrond - 16 mei 2007

(16 mei 2007) Het crisisoverleg van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier met de Russische president Vladimir Poetin is mislukt. Steinmeier bezocht Poetin om de grootste problemen tussen de Europese Unie en Rusland glad te strijken voor de Europees-Russische top op 18 mei.

Steinmeier moest de grootste struikelblokken tussen de EU en Rusland zien weg te nemen om te voorkomen dat de EU-top met Rusland komend weekend mislukt. De minister sprak als vertegenwoordiger van EU-raadsvoorzitter Duitsland met Poetin. Op de top in het Russische Samara moeten de onderhandelingen over een nieuw samenwerkingsverdrag tussen beide partijen weer op gang worden gebracht.

Problemen tussen de EU en Rusland zijn onder meer de manier waarop Poetin met de democratie omgaat en het Russische importverbod op Pools vlees. Ook zijn er meningsverschillen over de onafhankelijkheid van Kosovo, waar Rusland tegen is, maar de EU voor. Rusland is daarnaast geïrriteerd over de Europese steun aan Estland, dat onlangs een Russisch oorlogsmonument uit het centrum van de hoofdstad Tallinn verplaatste naar de rand van de stad.

Steinmeier en Poetin namen wel de moeite hun toon te matigen. Maar na de gesprekken tussen de politici deden geruchten de ronde dat de top in Samara wordt afgezegd, omdat die op dit moment gedoemd zou zijn te mislukken. De onderhandelingen tussen Rusland en de EU over het nieuwe samenwerkingsverdrag zijn in een impase beland omdat Polen zijn veto erover zal uitspreken zolang het importverbod op Pools vlees van kracht is. Rusland is echter geenszins van plan dat in te trekken. Niemand verwacht dat de top hier verandering in brengt. Desalniettemin zei Steinmeier na afloop van het gesprek dat hij verwacht dat de top goed zal verlopen.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice sprak gisteren met Poetin. Dat gesprek leverde evenmin resultaten op. Belangrijkste meningsverschil tussen deze landen vormt het Amerikaanse raketschild. Zelfs een geplande fotosessie van Rice met Poetin werd op initiatief van de Russische president afgezegd.

ZDF Heute.de
Steinmeier trifft Putin zu Krisengespräch

Spiegel Online
Steinmeier blitzt bei Putin ab

FAZ.NET 
Bemühungen um Entspannung in Moskau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger