Kassel maakt zich op voor twaalfde documenta
Nieuws

Achtergrond - 14 juni 2007

(14 juni 2007) De documenta, de vijfjaarlijkse kunsttentoonstelling in Kassel, opent zaterdag haar deuren. De komende honderd dagen zijn vijfhonderd werken van 113 kunstenaars van over de hele wereld in de Duitse provinciestad te bezichtigen. Voor lezers van het Duitslandweb geldt een speciale aanbieding documenta 12 te bezoeken.

Ongebruikelijk voor een tentoonstelling van moderne kunst is dat hele oude kunstwerken te zien zijn, zoals een Persische miniatuur uit de veertiende eeuw of Indische kalligrafieën uit de zestiende eeuw. Buergel wil verschillende kunstvormen verbinden. Hij hangt oude en nieuwe werken en kunstuitingen uit verschillende werelddelen bij elkaar, waardoor ze op elkaar inwerken en veranderen. Ook wil hij daarmee duidelijk maken hoe bepaalde kunstvormen of motieven zich hebben weten te handhaven door de eeuwen heen, of over landsgrenzen heen.

Ster van de documenta, schrijven de Duitse journalisten die de tentoonstelling hebben gezien, is een opgezette giraffe. Het dier staat in een ruimte met enorme stoffen dieren. Brownie, zoals hij heette toen nog leefde, is afkomstig uit de enige dierentuin van de westelijke Jordaanoever en kwam in 2002 om bij een vuurgevecht tijdens de tweede intifada.

Sterkok

Ook opvallend is dat een restaurant in Spanje onderdeel uitmaakt van de documenta. De prominente Spaanse sterkok Ferran Adrià zou eigenlijk in Kassel komen koken, maar het bleek niet mogelijk, aldus Buergel, zijn keuken naar Duitsland te verplaatsen. Daarom is zijn restaurant in Barcelona nu een officiële locatie van de documenta. Elke dag staat daar een tafel voor twee documenta-bezoekers klaar. Wie er mogen eten, bepalen de curatoren “volledig willekeurig”, aldus Buergel. “Maar wie erom vraagt, komt in ieder geval niet in aanmerking.”

Speciaal voor lezers van het Duitslandweb organiseert het Duitsland Instituut Amsterdam van 5 t/m 7 september een geheel verzorgde reis naar documenta 12. Inbegrepen zijn een unieke ontvangst door de directie van de documenta, een entreebewijs voor twee dagen, een rondleiding en natuurlijk de reis en de overnachtingen. In de agenda vindt u meer informatie over de reis en kunt u zich aanmelden.

Offciële website van de twaalfde documenta

Website van Kassel met informatie over de documenta

ARD.de
Weltkunst in Kassel

FAZ.NET
Introductiefilmpje documenta 

Spiegel Online
Viele Rätsel, wenig Stars und ein Restaurant in Barcelona
Rohrstockhiebe in Arkadien

Eine Giraffe ist der Star

Annabelle Arntz en Marja Verburg werken op de Afdeling Voorlichting van het Duitsland Instituut Amsterdam.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger