Duitslandweb logo Duitslandweb

Heftige kritiek op tentoonstelling Documenta

Kort nieuws - 20 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De vijfjaarlijkse kunsttentoonstelling Documenta in Kassel die zaterdag is geopend, heeft een verhit debat over antisemitisme veroorzaakt. Ook de openingswoorden van bondspresident Steinmeier waren niet alleen maar lovend.

Steinmeier zei zaterdag in zijn toespraak dat hij had overwogen af te zeggen voor de opening. Hij vindt dat de organisatie niet goed reageert op de kritiek dat er sprake zou zijn van antisemitisme. "Het valt op als op deze belangrijke tentoonstelling van hedendaagse kunst klaarblijkelijk geen joodse kunstenaressen of kunstenaars uit Israël vertegenwoordigd zijn", citeert Tagesschau de president.

Curator van de tentoonstelling is dit maal het Indonesische kunstenaarscollectief Ruangrupa. De bedoeling daarvan is om het perspectief van niet-westerse landen op de wereld centraal te stellen. Ongeveer 1500 kunstenaars doen mee aan de Documenta, maar joodse of Israëlische zijn daar niet bij. Ruangrupa koos onder meer werk van Palestijnse kunstenaars die erg kritisch zijn op Israël. Een aantal van hen zou banden hebben met de organisatie BDS, die oproept tot een algehele boycot van Israël. Die organisatie is door de Bondsdag als antisemitisch aangemerkt. 

Steinmeier zei dat kritiek op Israël in Duitsland is toegestaan, maar dat een grens wordt overschreden als het bestaansrecht van het land wordt betwist. Duitsland heeft een bijzondere relatie met Israël door de speciale verplichting die Duitsland vanwege het nazi-verleden en de Holocaust voelt ten opzichte van het land.

De discussie over vermeend antisemitisme op de Documenta speelt al maanden en daarom zou er in debatbijeenkomsten op worden ingegaan. Maar die bijeenkomsten zijn door de organisatoren van de Documenta afgezegd, wat weer een nieuwe golf van kritiek losmaakte. Lees meer bij Tagesschau

Het cultuurprogramma Titel, Thesen, Temperamente besteedde ook aandacht aan de rel.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer

Een ideologisch seksschandaal

Een ideologisch seksschandaal

Het schandaal rond de band Rammstein laat zien hoe gepolariseerd het publieke debat is in Duitsland, vindt columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger