Duitslandweb logo Duitslandweb

Heftige kritiek op tentoonstelling Documenta

Kort nieuws - 20 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De vijfjaarlijkse kunsttentoonstelling Documenta in Kassel die zaterdag is geopend, heeft een verhit debat over antisemitisme veroorzaakt. Ook de openingswoorden van bondspresident Steinmeier waren niet alleen maar lovend.

Steinmeier zei zaterdag in zijn toespraak dat hij had overwogen af te zeggen voor de opening. Hij vindt dat de organisatie niet goed reageert op de kritiek dat er sprake zou zijn van antisemitisme. "Het valt op als op deze belangrijke tentoonstelling van hedendaagse kunst klaarblijkelijk geen joodse kunstenaressen of kunstenaars uit Israël vertegenwoordigd zijn", citeert Tagesschau de president.

Curator van de tentoonstelling is dit maal het Indonesische kunstenaarscollectief Ruangrupa. De bedoeling daarvan is om het perspectief van niet-westerse landen op de wereld centraal te stellen. Ongeveer 1500 kunstenaars doen mee aan de Documenta, maar joodse of Israëlische zijn daar niet bij. Ruangrupa koos onder meer werk van Palestijnse kunstenaars die erg kritisch zijn op Israël. Een aantal van hen zou banden hebben met de organisatie BDS, die oproept tot een algehele boycot van Israël. Die organisatie is door de Bondsdag als antisemitisch aangemerkt. 

Steinmeier zei dat kritiek op Israël in Duitsland is toegestaan, maar dat een grens wordt overschreden als het bestaansrecht van het land wordt betwist. Duitsland heeft een bijzondere relatie met Israël door de speciale verplichting die Duitsland vanwege het nazi-verleden en de Holocaust voelt ten opzichte van het land.

De discussie over vermeend antisemitisme op de Documenta speelt al maanden en daarom zou er in debatbijeenkomsten op worden ingegaan. Maar die bijeenkomsten zijn door de organisatoren van de Documenta afgezegd, wat weer een nieuwe golf van kritiek losmaakte. Lees meer bij Tagesschau

Het cultuurprogramma Titel, Thesen, Temperamente besteedde ook aandacht aan de rel.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Het verbod

Het verbod

'Layla' is een Schlager zoals er zoveel bestaan, maar nu volksfeesten de hit boycotten, is die politiek geworden, schrijft Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Tadeusz: volbloed schilder van het leven

Tadeusz: volbloed schilder van het leven

Museum MORE laat Nederland kennismaken met Duitse kunstenaar Norbert Tadeusz


Lees meer

Filmfestival Go Short zet Duitsland centraal

Filmfestival Go Short zet Duitsland centraal

Filmfestival Go Short in Nijmegen zet dit jaar de Duitse film in de kijker.


Lees meer

Nu in het theater: het gedroomde Europadorp

Nu in het theater: het gedroomde Europadorp

Theatermaker Silas Neumann blaast nieuw leven in een grensdorp dat niet verder kwam dan de tekentafel.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger