Duitsland spreekt Nederlandse journalisten vrij
Schending privacy oorlogsmisdadiger Boere niet bestraft

Achtergrond - 9 februari 2012

De Nederlandse journalisten Jelle Visser en Jan Ponsen van actualiteitenprogramma 'Een Vandaag' zijn vandaag vrijgesproken door de Duitse rechter. Ze hadden in 2009 in Duitsland stiekem opnames gemaakt van de veroordeelde oorlogsmisdadiger Heinrich Boere. Dat is volgens de Duitse wet verboden - ook oorlogsmisdadigers hebben recht op privacy.

Duitsland spreekt Nederlandse journalisten vrij
© Screenshot 'Een Vandaag'
Een van de in 2009 in Duitsland stiekem gefilmde beelden van Boere.

De Nederlandse Raad voor de Journalistiek sprak de journalisten al eerder vrij vanwege vanwege het maatschappelijke en journalistieke belang van de zaak. Die uitspraak woog zwaar voor de Duitse rechter in Eschweiler. Justitie had vanmorgen al vrijspraak geëist.

Boere

De inmiddels 90-jarige Boere werd na de Tweede Wereldoorlog in Nederland ter dood veroordeeld - later omgezet in levenslang -, maar leefde jarenlang als vrij man in Duitsland. In 1983 vroeg Nederland om zijn uitlevering, maar dat weigerde Duitsland. Duitsland levert geen staatsburgers uit en Boere - zoon van een Nederlandse vader en een Duitse moeder - zou toen hij lid werd van de Waffen-SS automatisch Duits staatsburger zijn geworden, luidde de motivatie.

Pas in 2007 begon de Duitse justitie een proces tegen hem. In 2010 werd Boere alsnog door een Duitse rechter veroordeeld. Sinds december 2011 zit hij vast in de Duits gevangenis-ziekenhuis.

De Duitse journalistenvereniging DJV is blij met de uitspraak. Wel vindt DJV-voorzitter Michael Konken het jammer dat in de motivatie van de rechtbank niet is meegenomen dat  "als het om nazi-gruweldaden gaat, opheldering zwaarder telt dan de privacy van de daders."

'Het langetermijngeheugen van de Nederlanders'

De zaak werd ook door de Duitse pers gevolgd. Dagblad Die Welt schreef vanmorgen: "Je kunt je ook afvragen of niet justitie wegens het rekken (van de zaak-Boere - red.) voor de rechtbank moet verschijnen - in ieder geval voor de rechtbank van de publieke opinie." En: "De Nederlanders, van wie het langetermijngeheugen in Duitsland graag wordt onderschat, zijn niet vergeten hoeveel tijd de Duitse justitie voor de zaak-Boere heeft genomen en met welke ijver ze nu achter twee journalisten aanzit, die ze niet eens kan dwingen voor de rechter te verschijnen."

Eerder deze week schreef Welt-columnist Henryk M. Broder ook over  zaak. Het artikel verscheen in het Nederlands in De Volkskrant onder de kop: 'Journalisten worden vervolgd, neonazi's niet'. Focus Online berichtte vanmorgen over de ophef over de zaak in andere landen als Frankrijk, Polen, Israël en Groot-Brittannië.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger