Coalitie op top eens over klimaatbeheersing
Nieuws

Achtergrond - 24 augustus 2007

(24 augustus 2007) Het kabinet heeft gisteren tijdens een top in Meseberg, vlakbij Berlijn, ambitieuze afspraken gemaakt over klimaatbeheersing. Vandaag spreken de ministers verder over vergrijzing en bescherming van de Duitse industrie tegen buitenlandse staatsfondsen.

Angela Merkel (CDU) en haar ministers zijn in Meseberg bijeen om, halverwege hun regeerperiode, het beleid voor de komende twee jaar te bespreken. Ze werden het gisteren eens over vergaande maatregelen om het milieu te beschermen. De uitstoot van broeikasgassen moet in 2020 40 procent gedaald zijn ten opzichte van 1990. Dat moet gebeuren door een nieuwe belastingverhoging op auto’s met een hoog benzineverbruik, meer gebruik van nieuwe energievormen en het verplichten van energiebesparende maatregelen. Minister van Economische Zaken Michael Glos (CSU) zegt dat Duitsland met dit programma op het gebied van energie “een van de efficiëntste regio’s ter wereld” kan worden.

Ook werd het kabinet het gisteren eens over een regeling die het makkelijker moet maken buitenlandse werknemers aan te trekken. Dit geldt vooral voor de sectoren elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Het kabinet wil zich daarbij richten op ingenieurs uit Oost- en Zuidoost-Europa. Buitenlandse studenten die aan een Duitse universiteit zijn afgestudeerd mogen bovendien drie jaar lang in Duitsland werken.

Kanselier Merkel en haar vice-kanselier Franz Müntefering (SPD) tonen zich optimistisch over wat de regering de afgelopen jaren heeft bereikt en over het beleid van de komende twee jaar. Ze benadrukten de “goede menselijke omgang” tussen de kabinetsleden onderling, “ook bij controversiële vraagstukken”. De afgelopen twee jaar heeft het niet altijd even goed geboterd tussen coalitiegenoten CDU/CSU en SPD, bijvoorbeeld als het ging om de binnenlandse veiligheid en het minimumloon. Dat laatste onderwerp zorgde twee weken geleden nog voor onenigheid tussen Müntefering en Merkel zelf.

Vandaag praat het kabinet verder over de manier waarop de Duitse industrie kan worden beschermd tegen buitenlandse staatsfondsen. De coalitiepartners denken na over een kapitaalfonds voor de Duitse industrie. Ook willen zij kunnen interveniëren als buitenlandse staatsfondsen interesse tonen in een Duitse onderneming. Het bedrijfsleven is daar niet zonder meer een voorstander van, dus de verwachting is dat daar vandaag nog geen besluiten over worden genomen.

Verder komen de nieuwe strijd tegen kinderarmoede en de gevolgen van de vergrijzing vandaag aan de orde. Vanmiddag geeft Merkel een persconferentie over de top in Meseberg.

ZDF Heute.de
Kuschelklima zur Kursbestimmung

Tagesschau.de
Was das Kabinett in Meseberg beschlossen hat

Spiegel Online
Koalition beschließt Fachkräfte-Zuzug und Klimaschutzpakt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger