CDU schampert over ruk naar links SPD
Nieuws

Achtergrond - 29 oktober 2007

“Terug naar het stenen tijdperk” en “Stilstand in Hamburg”: de reacties na het partijcongres van de SPD zijn kritisch. De CDU is verbolgen over de koerswijziging van de sociaaldemocraten, maar de vakbonden zijn enthousiast.

“We hebben geen herbezinning op het socialisme nodig”, reageert bondskanselier Merkel (CDU) giftig op de uitkomst van het partijcongres van de SPD, afgelopen weekend in Hamburg. “Van het socialisme hebben we met de DDR wel genoeg gehad.” Kersvers CSU-leider Erwin Huber beticht de sociaaldemocraten ervan uit angst voor de slechte peilingen in het gevlei te willen komen bij de populaire Linkspartei.

De liberale oppositieleider Guido Westerwelle bestempelt de “ruk naar links” van de SPD als het begin van het einde voor de Grote Coalitie. De media uiten zich in vergelijkbare termen. Weekblad Spiegel schrijft dat de verzoening van de SPD met de meer linkse stromingen binnen de partij vrijwel zeker de gang naar de oppositiebanken betekent.

De vakbonden reageren enthousiast op de koerswijziging van de SPD. Michael Sommer, voorzitter van de machtigste Duitse vakbond DGB, prijst het partijcongres als een terugkeer naar de klassieke waarden van de sociaal-democratie. Wel gaat de koerswijziging voor Sommer nog niet ver genoeg. Van het plan om de pensioensleeftijd te verhogen naar 67 jaar moet de SPD nu ook afstappen, aldus de DGB-voorzitter.

Volgens SPD-renegaat Oskar Lafontaine is de koerswijziging van de SPD te danken aan de heilzame invloed van zijn eigen partij, de Linkspartei. Maar ver genoeg gaat Lafontaine de ruk naar links van zijn oude partij niet. De SPD leeft voort met de "eclatante tegenspraak" nog altijd geen afscheid te hebben genomen van de Hartz IV-hervormingen, aldus de leider van de Linkspartei.  

FAZ.NET
"Zurück zum Sozialismus"

Die Zeit
Stillstand in Hamburg

Spiegel Online
DGB applaudiert - CSU attackiert

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger