Duitsland is verguld met nieuwe Poolse buurman
Nieuws

Achtergrond - 23 oktober 2007

(23 oktober 2007) De verkiezingsoverwinning van de liberaal Donald Tusk in Polen heeft in Duitsland een golf van opluchting teweeggebracht. Eindelijk is er hoop op verandering in de verzuurde Duits-Poolse verhoudingen.

Het lijdt geen twijfel: Donald Tusk is voor Duitsland dé man. De aankomende Poolse premier wordt in de Duitse media afgeschilderd als alles wat zijn voorganger Jaroslaw Kaczynski niet was: open, tolerant en gericht op samenwerking in plaats van confrontatie. En vooral: een vriend van Duitsland. In de verkiezingscampagne had Tusk de vloer aangeveegd met het anti-Duitse beleid van zijn voorgangers en zichzelf uitdagend “pro-Duits” genoemd, een mening die een ambitieuze Poolse politicus in het verleden beter voor zich kon houden.

Ook Tusks wortels kunnen zich verheugen in de warme aandacht van de Duitsers. De politicus is afkomstig uit de voormalige Duitse havenstad Danzig en spreekt vloeiend Duits. Zijn partij onderhoudt nauwe banden met de Duitse CDU/CSU.

De vreugde om de zege van Tusk en zijn conservatief-liberale Burgerplatform strijdt in Duitsland om voorrang met de opluchting waarmee het vertrek van premier Jaroslaw Kaczynski gepaard gaat. Het einde van de Duits-Poolse ijstijd is aangebroken, luidt de teneur. Duitse kranten tonen zich niet te beroerd om de vertrekkende regering met enkele passende slotwoorden uit te zwaaien. “De nationaalconservatieve nachtmerrie is eindelijk voorbij”, constateerde Die Zeit tevreden. De door schandalen en een agressieve stijl van regeren getekende coalitie van Kaczynski is gelukkig “een curieuze voetnoot van de geschiedenis” gebleken, aldus de Süddeutsche Zeitung. De Frankfurter Allgemeine deed de episode-Kaczynski af als “een kinderziekte van de democratie”.

Net als kanselier Angela Merkel voorzien de Duitse media een renaissance in het Poolse buitenlandbeleid, gekenmerkt door ontspanning en samenwerking. Wel waarschuwen commentatoren voor de macht van president Lech Kaczyski, tweelingbroer van premier Jaroslaw, die niet het veld hoeft te ruimen. Dankzij zijn presidentiële vetorecht kan hij uitgroeien tot een hardnekkige luis in de pels van de coalitie van Tusk.

Onder de regering van Jaroslaw Kaczynski bereikte de Duits-Poolse verhouding een dieptepunt. Het meest beladen geschil was de Duitse omgang met het thema Vertreibung, de hardhandige deportatie kort na de Tweede Wereldoorlog van miljoenen Duitsers uit het voormalige Oost-Pruisen en Silezië, nu Pools grondgebied. Duitse erkenning van het tragische lot van deze mensen leidt in Polen automatisch tot een allergische reactie.

Uitgerekend gisteren gaf kanselier Merkel haar goedkeuring aan de bouw in Berlijn van een gedenkteken en een documentatiecentrum voor de verdreven Duitsers.

Die Zeit
Polens Neue Wirklichkeit

FAZ.net special over de Poolse verkiezingen 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger