Duitse ministers willen Scientology verbieden
Nieuws

Achtergrond - 10 december 2007

(10 december 2007) Duitse deelstaatministers doen een poging om de omstreden Scientology-beweging te verbieden. Daartoe hebben ze een verzoek gericht tot de hoogste Duitse rechtbank. De politiek geeft een verbod weinig kans.

Volgens de ministers van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaten is de van oorsprong Amerikaanse beweging een gevaarlijke sekte. Zij maakt haar leden geestelijk en financieel volkomen afhankelijk en is een gevaar voor de democratie.

De ministers laten de hoogste Duitse rechtbank, het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, onderzoeken of een verbod haalbaar is.

Steun krijgen de deelstaten van de federale minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU), die de handelswijze van de organisatie onverenigbaar vindt met de Duitse grondwet. De beweging zou een aantal belangrijke mensenrechten met de voeten treden, haar leden hersenspoelen en intimideren. “Scientology is ook in Duitsland bezig politieke macht en invloed te winnen,” waarschuwde de CDU-politicus.

Volgens de autoriteiten heeft de sekte zo’n drieduizend leden in Duitsland, volgens Scientology 30 duizend.

Scepsis over verbod

Van verschillende kanten hebben politici hun twijfels geuit bij de poging om Scientology te verbieden, al is geen enkele partij blij met de organisatie. De liberale FDP vreest dat Scientology gesterkt uit de strijd naar voren komt, mocht het Bundesverfassungsgericht een verbod afwijzen.

Volgens de Groenen beschikt de rechter al over afdoende middelen om uitwassen van Scientology aan te pakken. De SPD verklaarde dat Scientology niet zozeer een probleem is voor de rechtsstaat als wel voor haar eigen leden.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde in 2007 dat een Scientology-verbod strijdig is met het recht op vrije geloofsbeleving.

Scientology omstreden in Duitsland

Scientology ligt in Duitsland al langer onder vuur. De Duitse overheid erkent de beweging, opgericht in 1954 door de Amerikaanse sciencefictionschrijver Ron Hubbard, niet als kerk. Duitsland ziet Scientology als een commerciële vereniging die er extreme ideeën op nahoudt.  Zo streeft Scientology naar een heilstaat zonder stemgeheim.

De beweging staat onder toezicht van de Verfassungsschutz, de binnenlandse veiligheidsdienst. Onder veel protest van buurtbewoners opende Scientology dit voorjaar zijn Duitse hoofdkwartier in Berlijn, in een groot kantoorpand.

Tom Cruise ongewenst

Het meest bekende lid van Scientology is zonder twijfel de Amerikaanse acteur Tom Cruise. Grote ophef ontstond deze zomer over zijn voornemen te filmen op een voor Duitsers bijzonder gevoelige plaats: het Berlijnse Bendlerblock, waar de Duitse officieren die in 1944 een aanslag pleegden op Hitler zijn geëxecuteerd. Een lid van Scientology heeft niets te zoeken op deze beladen plek, was de teneur.

Cruise vertolkt de bekendste aanslagpleger, Claus Graf Schenk von Stauffenberg, in de nieuwe film 'Valkyrie'. De acteur kreeg van de Duitse autoriteiten uiteindelijk toch toestemming om te filmen.

FAZ.net
Kirche, Sekte, Verführer

Welt.de
"Scientology ist unvereinbar mit dem Grundgesetz"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger