Duitslandweb logo Duitslandweb

Beelden van de Eerste Wereldoorlog op IDFA
Amsterdams filmfestival duikt de geschiedenis in

Achtergrond - 19 november 2013

Het internationale documentairefestival IDFA in Amsterdam besteedt met een themaprogramma aandacht aan de Eerste Wereldoorlog. Volgend jaar is het honderd jaar geleden dat die oorlog begon. Door een Europees project wordt veel materiaal uit die periode nu digitaal beschikbaar. 

Beelden van de Eerste Wereldoorlog op IDFA
© IDFA

Luchtopnames van Berlijn; een propagandafilm van de Nederlandse strijdkrachten; een vrouw aan het werk in een munitiefabriek: het festivalprogramma ‘The First World War: The First War on Screen’ bestaat uit acht films uit de periode 1917-1928. De films zijn deels geselecteerd uit het materiaal van de European Film Gateway, dat voor het project EFG1914 ruim 600 uur aan filmmateriaal digitaliseert en ontsluit via de website.

De acht documentaires komen uit Nederland, België, Duitsland en Engeland en zijn geselecteerd door David Barnouw van het NIOD, mediahistoricus Bert Hogenkamp van Beeld en Geluid en Elif Rongen-Kaynakci, conservator stille film bij het Amsterdamse filmmuseum EYE. Tijdens het festival leiden experts de films in en na afloop vindt er een gesprek plaats met het publiek over de historische relevantie ervan. Een deel van deze beelden is gratis te bekijken via de website van het project en de website van het IDFA.

Duitse films op IDFA

Een documentaire waarmee het IDFA de Tweede Wereldoorlog aanstipt, is ‘Blind Spot. Hitler's Secretary’. Traudl Junge was een van de vier persoonlijke secretaresses van Hitler en ging ook mee in de bunker in Berlijn, waar Hitler een einde maakte aan zijn leven. In deze documentaire uit 2001, een jaar voordat ze stierf, vertelt de dan 81-jarige Junge voor het eerst over haar ervaringen op camera. Op de vertoning van de documentaire, die deel uitmaakt van het themaprogrammal ‘Based on the same story’, volgt een nagesprek met filmmaker Othmar Schmiderer.

In totaal staan 28 Duitse films en coproducties op het festivalprogramma. Een documentaire over het Duitsland van nu is ‘To Be a B-Girl’. Deze film gaat over de Duits-Iraakse Jildou, die samen met andere Duitse meiden een poging doet om als eerste meidengroep deel te nemen aan een breakdancetoernooi. Jildou ergert zich aan de machocultuur binnen de sport en wil er samen met haar team iets aan doen. De film portretteert het leven van Jildou.

Het IDFA is van 20 november tot en met 1 december op verschillende locaties in Amsterdam. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Eerste Wereldoorlog':

Keizerrijk in een trein

Keizerrijk in een trein

In het Spoorwegmuseum in Utrecht toont de Duits-Nederlandse productie ‘Wilhelm*ina’ een tragi-komisch portret van de afgedankte keizer Wilhelm II.


Lees meer

Nieuwe graven voor Duitse Wehrmachtsoldaten

Nieuwe graven voor Duitse Wehrmachtsoldaten

Beide Wereldoorlogen liggen al meerdere decennia achter ons, maar nog steeds worden jaarlijks duizenden lichamen van Duitse soldaten gevonden.


Lees meer

Overzicht herdenkingen Eerste Wereldoorlog

Overzicht herdenkingen Eerste Wereldoorlog

Europa staat uitgebreid stil bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, dit jaar honderd jaar geleden.


Lees meer

De Eerste Wereldoorlog in boeken

De Eerste Wereldoorlog in boeken

De Eerste Wereldoorlog is op papier nog lang niet uitgewoed.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger