Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse documentaires op het IDFA
Internationaal Documentaire Festival Amsterdam

Achtergrond - 15 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) dat woensdag begint, worden meerdere Duitse documentaires vertoond. De film 'Mr. Bachmann and his class' is, samen met vier andere IDFA-films, te zien in bioscopen in het hele land. 

Duitse documentaires op het IDFA
© IDFA
Still uit Mr. Bachmann and His Class

How to Live in the Federal Republic of Germany | Leben – BRD

De Duitse filmmaker Harun Farocki toont in deze documentaire zijn blik op de ‘vrije’ West-Duitse samenleving. In een reeks scenes die de vorm van een soort workshop hebben, toont hij het leven als een reeks situaties waarvan je elk detail kunt repeteren. De documentaire verscheen in 1990, één jaar na de val van de Muur. How to Live in the Federal Republic of Germany maakt deel uit van het focusprogramma ‘The Future tense’, waarin een mix van oudere en recente films een “blik ver over de horizon” moeten geven. Reflectie op de toekomst staat daarin centraal. Filmmaker Farocki overleed in 2014.

Mr. Bachmann and His Class | Herr Bachmann und seine Klasse  

Mr. Bachmann and his class gaat over een Duitse leraar en zijn klas 6B. Met eindeloos veel geduld en humor leert 'Herr Bachmann' zijn 12- tot 14-jarige leerlingen hoe je het leven met elkaar leeft. Ook helpt hij de kwetsbare kinderen met vaak multiculturele achtergronden hun zelfvertrouwen op te bouwen. De documentaire is onderdeel van IDFA Extended en is te zien in filmtheaters in het hele land. De film duurt 217 minuten. Lees ook de recensie van De Volkskrant: Herr Bachmann und seine Klasse is een ontroerende documentaire over een bevlogen leraar

Het Duitsland Instituut Amsterdam verloot kaartjes voor de film via instagram: @duitslandinstituutamsterdam (meedoen kan t/m 17 november)

Anamnesis | Anmaßung

Een portret over een moordenaar. De Duitse filmmakers Chris Wright en Stefan Kolbe hadden jarenlang contact met Stefan S., die vijftien jaar geleden zijn collega vermoordde. Stefan S. wil niet herkenbaar in beeld, daarom speelt een poppenspeler gesprekken na die hij met hulpverleners voerde. In de documentaire “ontstaat een intrigerend portret van een ongrijpbaar persoon, dat ons confronteert met onze eigen waarheidsbeleving”, zo valt te lezen op de website van het IDFA.

The Empty Center | Die leere Mitte

In haar afstudeerproject Die leere Mitte (1998) onderzocht Hito Steyerl het stuk grond tussen het voormalige Oost- en West-Berlijn. “Het is een knap gemonteerde, kaleidoscopische duik in het verleden van het Berlijnse centrum, van de verwoesting en renovatie van het Rijksdaggebouw tot de daar bepaalde grenzen van het koloniale Duitsland”, zo is te lezen op de website van het IDFA. Hito Steyer is IDFA's eregast dit jaar. Na afloop van de tentoonstelling op vrijdag 19 november volgt een uitgebreid gesprek met de kunstenaar en filmmaker. 'Die leere Mitte' vormt samen met 15 andere films het focusprogramma ‘unConscious Bias’, waarin de invloeden van het koloniale verleden centraal staan.

The Painter | Der Maler

De beroemde Duitse schilder Albert Oehlen heet ons welkom in zijn atelier, waar hij ons deelgenoot maakt van zijn scheppingsproces. Maar de man die we zien in de Duits-Zwitserse documentaire is niet Albert Oehlen, maar acteur Ben Becker, die de kunstenaar speelt onder regie van Oehlen zelf.

Survive | Überleben

De film Survive beleeft op het IDFA 2021 zijn internationale première. Na jaren van zelfdestructie en crimineel gedrag probeert de 27-jarige Leon in een gesloten kliniek eindelijk van zijn heroïneverslaving af te komen. Zijn bijna tachtig jaar oude vader Hans-Joachim, bruist juist van de levenslust. Als Leon met verlof mag, bezoekt hij zijn vader na lange tijd weer. Volgens de programmeurs van het IDFA maken de beelden “pijnlijk duidelijk hoe zelfhaat zich verhoudt tot zelfobsessie, hoe leven zich verhoudt tot overleven en hoezeer ouders en kinderen van elkaar kunnen verschillen.”

Videograms of a Revolution | Videogramme einer Revolution

Op 21 december 1989 gaf Nicolae Ceausescu van het enorme Huis van het volk in Boekarest zijn laatste speech. Vijf dagen later werd de Roemeense dictator samen met zijn vrouw geëxecuteerd. Beelden van de revolutie die zich in luttele dagen voltrok, drongen maar mondjesmaat door in de media. Chaos en onduidelijkheid overheersten. Harun Farocki en Andrei Ujica reconstrueerden de volksopstand met deze documentaire uit 1992. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Poetry Slam in de Elbphilharmonie

Poetry Slam in de Elbphilharmonie

Acht jonge slammers uit heel Duitsland strijden bij de poetry slam in de Elbphilharmonie om de Rising-Star-award.


Lees meer

 Stolperstein-maker wil dat we blijven ‘struikelen’

Stolperstein-maker wil dat we blijven ‘struikelen’

Het monument van gedenksteentjes is voor Gunter Demnig nog lang niet af, zei hij in Amsterdam.


Lees meer

Bielefeld: de stad die niet bestaat

Bielefeld: de stad die niet bestaat

Het thema van de Dag van de Duitse taal is reizen, maar kan dat ook naar Bielefeld?


Lees meer

Duitse humor

Duitse humor

Het overkwam Merlijn Schoonenboom onlangs: hij moest lachen om een Duitse serie. Zijn de Duitsers grappiger geworden?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger