Duitslandweb logo Duitslandweb

Filmfestival Go Short zet Duitsland centraal

Achtergrond - 1 april 2022 - Auteur: Tim de Boer

Filmfestival Go Short in Nijmegen zet dit jaar de Duitse film in de kijker. Het festival voor korte films presenteert vanaf vanavond met Focus on Germany een selectie korte films uit Duitsland. “Duitsland is een land dat veel perspectief biedt, er zijn oneindig veel aanknopingspunten”.

Filmfestival Go Short zet Duitsland centraal
© Johan van der Keuken / Go Short

De keuze om Duitsland dit jaar in de spotlight te zetten, was bijna te logisch, aldus Mathieu Janssen, programmeur bij Go Short. “Het verbaasde ons zelf ook. Elk jaar hebben wij een ander land bij ons programma ‘in Focus’, vaak kijken we hiervoor naar kleinere landen. Dit is de veertiende editie, dus op een gegeven moment heb je best al wat landen gehad. Toen dachten we: het is bijna te obvious om het land vlak naast de grens te doen, maar ook juist wel interessant.”

Volgens Janssen ging het een tijdje iets minder met de Duitse film, maar de afgelopen vijf jaar zag hij daar verandering in komen: “We kijken naar 2000 films per jaar om de beste films eruit te halen. We hebben dus een goede overview van welke landen het goed doen en welke scholen goede films produceren. Duitsland blonk daar een tijd lang niet echt in uit, vergeleken met bijvoorbeeld Frankrijk en Portugal. Nu heb ik weer het idee dat de jonge generatie goed bezig is, er zijn in onze selectie steeds meer Duitse films te zien (...) Duitsland is sowieso een land dat veel perspectief biedt, er zijn oneindig veel aanknopingspunten.”

Het programma ‘Focus on Germany’ bestaat uit verschillende thema’s. In ‘New Wave of German Filmmakers’ draait het om films van de grootste talenten uit de nieuwe generatie Duitse filmmakers. Bij ‘Kanzler Culture’ staat Duitse humor centraal: “Dat Duitse humor niet grappig is, is een begrip. Daarom hebben we expres voor dit thema gekozen. Wij hebben voor dit thema wel hulp gevraagd van een festival in Dresden, Duitse humor moet van de Duitsers zelf komen”, aldus Janssen.

‘Flaming Views - Female Visionaries’ gaat over Duitse tegencultuur. “Duitsland is ook een land dat zich kenmerkt door een onderstroom van tegencultuur, waar punk heel groot is en er veel linkse protesten zijn. Hiervoor hebben we contact gezocht met een filmfestival in Hamburg, zij hebben een programma samengesteld.” Het thema ‘Berlinsomnia’ gaat over het nachtleven en de diversiteit van Berlijn. Janssen: “Berlijn is onder jongeren een populaire bestemming, niet op de laatste plaats vanwege het nachtleven (...) Dit is een mooi programma om die kant van Berlijn in beeld te brengen.”

Niet alleen binnen het programma Focus on Germany is de Duitse invloed te merken. Zo wordt het festival deze vrijdagavond geopend met een bijzondere wandeling door de stad. Het Hamburgse collectief ‘A Wall is a Screen’ heeft op meerdere plaatsen in Nijmegen muren omgetoverd tot bioscoopschermen waar korte films op vertoond worden. Ook in de verschillende competities op het festival worden Duitse producties getoond. 

Het festival in en rondom filmhuis LUX in Nijmegen loopt van 1 tot 10 april. De films zijn digitaal ook vanuit huis te kijken, dit kan tot en met 20 april.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

Duitsland krijgt al jaren kritiek op zijn restitutiebeleid voor nazi-roofkunst. De regering komt nu met hervormingen.


Lees meer

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger