Duitslandweb logo Duitslandweb

Berlinale: Gouden Beer voor Iraanse film 'There is no evil'

Kort nieuws - 2 maart 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Tijdens het slotweekend van het filmfestival Berlinale is de Gouden Beer voor Beste Film uitgereikt aan de film 'There is No Evil' (oorspronkelijke titel: 'Sheytan vojud nadarad') van de Iraanse regisseur Mohammad Rasoulof. 

De winnende film heeft de doodstraf in Iran als thema. Rasoulof heeft geen toestemming gekregen om naar de prijsuitreiking in Berlijn te reizen. Zijn dochter nam de prijs in ontvangst.

De Duitse actrice Paula Beer kreeg de Zilveren Beer voor beste actrice. Ze speelt de vrouwelijke hoofdrol in de nieuwe film van de bekende Duitse regisseur Christian Petzold: 'Undine'. De Italiaan Elio Germano kreeg de Zilveren Beer voor beste acteur, voor zijn rol in 'Volevo nascondermi' van Giorgio Diritti.

Dit jaar was de zeventigste editie van het fameuze filmfestival in Berlijn. En de eerste onder nieuwe leiding: de Nederlandse Mariette Rissenbeek nam vorig jaar samen met Carlo Chatrian het roer over van Dieter Kosslick, die 18 jaar de koers had bepaald. Rissenbeek en Chatrian hadden de opdracht voor een frisse wind te zorgen. Ze brachten het aantal vertoonde films terug van 400 naar 340 en riepen een nieuwe categorie in het leven: 'Encounters', voor 'ongewone' films.

Ophef ontstond de afgelopen maanden over de oprichter van het festival, Alfred Bauer. Die Zeit bracht naar buiten dat Bauer een hoge nazi-functionaris was en lid van de SA. Ook speelde hij een belangrijke rol in een organisatie die nazi-propagandaminister Joseph Goebbels oprichtte om de filmindustrie te controleren. Een prijs die naar de Berlinale-oprichter is vernoemd, werd dit jaar niet verleend vanwege het schandaal. Lees meer bij RBB

Tags: film, Berlinale

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Film: Duits cultuurgoed met Afrikaanse dealers

Film: Duits cultuurgoed met Afrikaanse dealers

In de nieuwe verfilming van de klassieke roman ‘Berlin Alexanderplatz’ is de hoofdpersoon een vluchteling uit Afrika.

Lees meer

'Berlijnse kunstenaars wilden na Wende niet samengaan'

'Berlijnse kunstenaars wilden na Wende niet samengaan'

Na de val van de Muur werden de Oost- en West-Berlijnse kunstacademies samengevoegd. Dat verliep moeizaam.

Lees meer

De bescherming

De bescherming

Op vakantie op Ameland raadt Merlijn Schoonenboom met zijn gezin wie Duitser is en wie Nederlander - en ontdekt een opvallend kledingverschil bij mannen.

Lees meer

Timm Ulrichs: 'Ik heb die steen leven gegeven'

Timm Ulrichs: 'Ik heb die steen leven gegeven'

Met meerdere tentoonstellingen én een belangrijke prijs eert Duitsland kunstenaar Timm Ulrichs.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger