Duitslandweb logo Duitslandweb

Berlinale: Gouden Beer voor Iraanse film 'There is no evil'

Kort nieuws - 2 maart 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Tijdens het slotweekend van het filmfestival Berlinale is de Gouden Beer voor Beste Film uitgereikt aan de film 'There is No Evil' (oorspronkelijke titel: 'Sheytan vojud nadarad') van de Iraanse regisseur Mohammad Rasoulof. 

De winnende film heeft de doodstraf in Iran als thema. Rasoulof heeft geen toestemming gekregen om naar de prijsuitreiking in Berlijn te reizen. Zijn dochter nam de prijs in ontvangst.

De Duitse actrice Paula Beer kreeg de Zilveren Beer voor beste actrice. Ze speelt de vrouwelijke hoofdrol in de nieuwe film van de bekende Duitse regisseur Christian Petzold: 'Undine'. De Italiaan Elio Germano kreeg de Zilveren Beer voor beste acteur, voor zijn rol in 'Volevo nascondermi' van Giorgio Diritti.

Dit jaar was de zeventigste editie van het fameuze filmfestival in Berlijn. En de eerste onder nieuwe leiding: de Nederlandse Mariette Rissenbeek nam vorig jaar samen met Carlo Chatrian het roer over van Dieter Kosslick, die 18 jaar de koers had bepaald. Rissenbeek en Chatrian hadden de opdracht voor een frisse wind te zorgen. Ze brachten het aantal vertoonde films terug van 400 naar 340 en riepen een nieuwe categorie in het leven: 'Encounters', voor 'ongewone' films.

Ophef ontstond de afgelopen maanden over de oprichter van het festival, Alfred Bauer. Die Zeit bracht naar buiten dat Bauer een hoge nazi-functionaris was en lid van de SA. Ook speelde hij een belangrijke rol in een organisatie die nazi-propagandaminister Joseph Goebbels oprichtte om de filmindustrie te controleren. Een prijs die naar de Berlinale-oprichter is vernoemd, werd dit jaar niet verleend vanwege het schandaal. Lees meer bij RBB

Tags: film, Berlinale

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

Duitsland krijgt al jaren kritiek op zijn restitutiebeleid voor nazi-roofkunst. De regering komt nu met hervormingen.


Lees meer

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger