Die Grünen houden hun opties open
Nieuws

Achtergrond - 25 maart 2008

(25 maart 2008) Koerswijziging bij Die Grünen: was de SPD jarenlang de gewenste coalitiepartner, in de aanloop naar de verkiezingen van 2009 weigeren de Groenen zich bij voorbaat vast te leggen op een rood-groene combinatie. De partij sluit niemand uit, ook de CDU niet.

Afbeelding: www.wikipedia.orgDe partij van beoogd lijsttrekker Jürgen Trittin houdt alle opties open. “Onze kiezers verwachten dat we uitproberen met wie we daadwerkelijk iets van de grond kunnen krijgen”, zegt Trittin in een interview met de Berliner Zeitung.

Een opmerkelijke verandering van strategie voor Die Grünen, die de afgelopen jaren even onlosmakelijk verbonden waren aan de SPD als Sancho Panza aan Don Quichot.

Tussen 1998 en 2005 vormden Die Grünen met de SPD een rood-groene regering en ook in de aanloop naar de laatste verkiezingen sprak de partij zich uit voor een coalitie met de SPD. Maar de sociaaldemocraten slepen zich dezer dagen van crisis naar crisis en vormen dan ook weinig aanlokkende coalitiegenoten.

Goed in de peilingen

Werden er vandaag Bondsdagverkiezingen gehouden, dan zouden Die Grünen de partij in bonus zijn. De Groenen staan in de peilingen op 9 procent, weliswaar nipt achter Die Linke (10 procent), maar boven de liberale FDP (8 procent). Bij eerdere verkiezingen kwamen Die Grünen nooit boven de 8,6 procent uit.

Aangezien de kans uiterst klein is dat de CDU (40 procent) of de SPD (29 procent) zich aan een coalitie met Die Linke zullen wagen, konden Die Grünen wel eens een logische coalitiepartner zijn. De grote coalitie is immers geen droomhuwelijk gebleken en een voortzetting van de relatie tussen CDU en SPD ligt dan ook niet direct in de lijn der verwachtingen.

Hamburg als zwart-groene proeftuin

In de deelstaat Hamburg nemen Die Grünen alsvast een voorschot op een eventuele samenwerking met de CDU. Daar proberen de twee partijen voor het eerst op deelstaatniveau tot een coalitie te komen. 

Te nemen hordes zijn nog de door de Groenen gewenste ontmanteling van kernreactor Moorburg, de afschaffing van het collegegeld en het vinden van alternatieven voor de uitdieping van de Elbe. “Als dat lukt, zouden we wel getikt zijn om het niet te doen," zegt Trittin. "Tenslotte doet een Grote Coalitie anders precies het tegenovergestelde.”

Heute/Berliner Zeitung/Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger