Ziekenfondspatiënten wachten langer
Nieuws

Achtergrond - 2 april 2008

(2 april 2008) Je kunt in Duitsland maar het beste particulier verzekerd zijn. Dat is de belangrijkste conclusie van een wetenschappelijk onderzoek naar de verschillen in behandeling tussen particuliere en ziekenfondspatiënten. Die laatsten wachten drie keer zo lang op een behandeling.

'Aanmelding spreekuur' Voor het eerst is in Duitsland de omgang in de gezondheidszorg met patiënten uit de beide verzekeringsgroepen in een wetenschappelijke studie met elkaar vergeleken.

Uit de cijfers van de wetenschappers van de Universiteit Keulen blijkt dat ziekenfondspatiënten bij het maken van afspraken worden benadeeld ten opzichte van particulier verzekerden. Zij moeten gemiddeld drie keer zo lang wachten voordat ze een arts te zien krijgen.

Duitse media spreken verontwaardigd van het bewijs van een tweeklassensysteem in de gezondheidszorg, wat al lange tijd werd vermoed.

Afspraak

De wetenschappers belden in totaal 189 verschillende artsenpraktijken in de omgeven van Keulen, Bonn en Leverkusen. Bij het maken van een afspraak voor een allergietest, longfunctietest of oogonderzoek gaven ze afwisselend op bij het ziekenfonds of particulier verzekerd te zijn.

In Duitsland kan iedereen zelf een afspraak maken met een specialist, in tegenstelling tot Nederland waar een doorverwijzing van de huisarts nodig is.

Voorkeur

Volgens de onderzoekers komt uit het onderzoek onmiskenbaar de voorkeur van specialisten voor particulier verzekerden naar voren. Die moeten aldus de cijfers uit de studie gemiddeld 8,4 werkdagen op een allergietest wachten. Ziekenfondspatiënten wachten 26 dagen.

Bij de wachttijd voor een gastroscopie, een maagonderzoek, waren de verschillen nog groter, 11,9 tegen 36,7 dagen. De onderzoekers wijten dit aan het feit dat artsen twintig tot 35 procent meer verdienen aan de behandeling van particulier verzekerden.

Ongelijke behandeling

De Kassenärztliche Bundesvereinigung (KBV), de belangenorganisatie van alle artsen die ziekenfondspatiënten behandelen, spreekt elke vorm van ongelijke behandeling tegen.

Volgens bestuursvoorzitter Anreas Köhler “maken de artsen afspraken vanuit medisch gezichtspunt, onafhankelijk van de verzekeringsvorm van de patiënt. Zij zijn niet verplicht elke patiënt altijd onmiddellijk of zo snel mogelijk te behandelen.”

Van een kwaliteitsverschil is volgens de KBV al helemaal geen sprake. De kwaliteit van behandelingen zou binnen het ziekenfondssysteem zelfs beter gewaarborgd worden dan door particuliere verzekeringen, aldus Köhler.

In Nederland is het systeem van ziekenfondsen en particuliere zorgverzekeringen met de invoering van de basisverzekering op 1 januari 2006 afgeschaft. In Duitsland wordt het gezondheisstelsel sinds afgelopen jaar in fases ingrijpend hervormd.

                                                                              Sueddeutsche.de/Welt Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger