Explosieve Stasi-akten Gysi vrijgegeven
Nieuws

Achtergrond - 21 mei 2008

(21 mei 2008) Een gevoelige klap voor Gregor Gysi: jarenlang streed de fractievoorzitter van Die Linke tegen de openbaarmaking van brisante Stasi-documenten. Nu staakt hij zijn verzet. Gysi werkte als spion voor de Stasi, blijkt uit de stukken.

Afbeelding: www.wikipedia.orgDe documenten stammen uit het jaar 1979, toen Gysi als advocaat de Oost-Duitse wetenschapper en dissident Robert Havemann verdedigde. Uit de documenten blijkt dat Gysi vertrouwelijke gesprekken met zijn cliënt doorspeelde aan de Stasi. In de documenten wordt Gysi openlijk aangeduid als Inoffizieller Mitarbeiter (IM).

In een ander document duikt een warme aanbeveling van Erich Honecker op aan het adres van Gysi. Honecker complimenteert hem met zijn “consequente verdediging” van Havemann en moedigt de advocaat aan om een vertrouwensband met zijn cliënt op te bouwen om er zo voor te zorgen dat Havemann zijn oppositionele “propaganda” richting het buitenland staakt.

Robert Havemann gold als een van de belangrijkste critici van het Oost-Duitse regime. In 1979 liep tegen de chemicus een proces wegens vermeende fraude. Dat diende vooral om publicatie van Havemanns partijkritische stukken in de Bondsrepubliek te verhinderen.

Gysi ontkent spionage

Gysi houdt vol nooit IM te zijn geweest. In 2006 spande hij een proces aan tegen de openbaarmaking van zijn Stasi-archieven, nadat het tijdschrift Der Spiegel om inzage van de stukken had gevraagd. De rechter stelde hem in het ongelijk. Gysi tekende beroep aan tegen de uitspraak, maar zag gisteren, één dag voor het beroep zou voorkomen, af van verdere juridische stappen.

Als reden gaf Gysi op dat hij met verder procederen zijn zwijgplicht als advocaat zou moeten schenden. Hij noemde het juridisch discutabel dat het oordeel van het proces in 2006 openbaar werd gemaakt. In dat oordeel kwam de inhoud van de akten al grotendeels voor.

De Stasi en de Oost-Duitse advocatuur

De kansen voor het welslagen van Gysi’s beroep bij het Berlijnse Oberverwaltungsgericht waren overigens klein. “Weinig overtuigend”, noemt Marianne Birthler de plotselinge ommezwaai van Gysi dan ook. Birthler, die de Stasi-archieven beheert, heeft zich altijd ingezet voor de openbaarmaking van Gysi’s dossier.

Birthler zei er verder verguld mee te zijn dat nu eindelijk meer documenten over de invloed van de Stasi op de Oost-Duitse advocatuur beschikbaar kunnen worden gesteld aan de wetenschap en de media.

Der Spiegel probeert al jarenlang hard te maken dat Gysi als IM voor de Stasi werkte. Tien jaar geleden haalde het tijdschrift nog bakzeil voor het Hamburgse gerecht. Der Spiegel had niet genoeg bewijs tegen Gysi, oordeelde de rechter toen.

Die Welt/Spiegel/Tagesspiegel

Lees ook op het Duitslandweb:
Het succes van Die Linke
Linkse afgevaardigde wil Stasi terug
Stasi-verleden brengt Linkspartei in het nauw

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger