Steeds meer druk op burgemeester Duisburg
Sauerland weigert verantwoordelijkheid voor drama Loveparade

Achtergrond - 4 augustus 2010

Van de bevolking van Duisburg tot en met de Duitse president: iedereen wil dat burgemeester Sauerland opstapt. Maar die voelt zich niet verantwoordelijk voor de 21 doden en meer dan 500 gewonden die vielen bij de Loveparade in zijn stad. Een rapport dat vandaag verschijnt, lijkt hem juridisch gelijk te geven.

Steeds meer druk op burgemeester Duisburg
© dpa/picture-alliance
Op deze oprit kwam de bezoekers uit de tunnel in botsing met de mensen die het terrein wilden verlaten. De uitgangen van de tunnel, die in het midden op de oprit uitkwamen, zijn bovenaan links en rechts zichtbaar

Adolf Sauerland (CDU) weigert nu bijna twee weken hardnekkig op te stappen. Hij is niet degene die toestemming heeft gegeven aan de Loveparade, is zijn redenering, en dus kan hij ook niet verantwoordelijk worden gehouden. De fouten zijn wat hem betreft gemaakt door organisator Lopavent.

Een onderzoek dat vandaag verschijnt, lijkt hem gelijk te geven: de burgemeester had de toestemming voor het evenement gedelegeerd aan lagere gemeentelijke instanties. Ook lijken de opdrachten van de gemeente niet goed te zijn uitgevoerd, schrijft boulevardblad Bild op basis van het rapport dat in opdracht van de gemeente Duisburg werd uitgevoerd.

Juridisch lijkt Sauerland daarom weinig te verwijten. Maar als burgemeester is hij wel degelijk politiek verantwoordelijk, zeiden zowel minister-president van Noordrijn-Westfalen Hannelore Kraft (SPD) als bondspresident Christian Wulff (CDU) de afgelopen dagen in de Duitse media.

Pensioen en gouden handdruk

De bevolking van Duisburg is woedend op Sauerland, vooraf een van de warmste pleitbezorgers voor de Loveparade in de stad. Veel mensen zien in hem degene die de veiligheidsbezwaren wegwuifde om het evenement niet in gevaar te brengen. Een dag na de ramp werd hij uitgejouwd toen hij het Loveparadeterrein bezocht. Bij de herdenkingsdienst voor de slachtoffers afgelopen zaterdag was hij niet aanwezig “om niemand te provoceren”. Ook heeft hij doodsbedreigingen ontvangen, zeggen zijn medewerkers.

Sauerland laat in een persverklaring weten dat hij eerst wil weten hoeveel schuld zijn ambtenaren hebben aan het drama voor hij “persoonlijke consequenties” trekt. De burgemeester wil zich eventueel later dit jaar wel laten wegsturen door de gemeenteraad. Die kan een stemprocedure aanvragen als er genoeg partijen meewerken. De kans dat die procedure er komt, is klein omdat Sauerlands partij CDU er niet mee instemt.

 Met zo’n stemprocedure behoudt Sauerland aanspraak op zijn pensioen en krijgt hij een gouden handdruk mee, schrijven de Duitse media. Tot en met 2015 zou hij dan 71 procent van zijn laatstverdiende loon van ruim 10.000 euro krijgen. Daarna heeft hij recht op een “luxe pensioen”, schrijft Die Welt. Dat is niet het geval als hij zelf opstapt.

Vetorecht

Toch neemt de druk op hem met de dag toe, nu ook de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) zich heeft aangesloten bij degenen die hem weg willen hebben. “Hij weet zelf ook wel dat hij niet kan aanblijven”, aldus de minister vandaag in Bild.

De Maizière wil dat de deelstaten voortaan een vetorecht krijgen bij de organisatie van grote evenementen. Als een deelstaat ziet dat een gemeente de organisatie van zo’n evenement niet aan kan, moet die kunnen ingrijpen, vindt hij. Voor de Loveparade is er onder meer door politie en brandweer gewaarschuwd dat de veiligheid van de bezoekers in de tunnel en op de oprit niet gewaarborgd was.

De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft inmiddels een miljoen euro vrijgemaakt voor de slachtoffers van de Love Parade. Lopavent was voor 7,5 miljoen euro verzekerd, maar dat is niet genoeg.

Een parlementscommissie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen vergadert vandaag over de oorzaken van het Loveparade-drama. Minister van Binnenlandse Zaken van NRW Ralf Jäger (SPD) beantwoordt vragen van de parlementsleden, die speciaal hiervoor zijn teruggekomen van vakantie. De kans is klein dat dit veel nieuwe informatie oplevert, omdat Jäger niet veel meer mag zeggen dan al bekend is, om het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de zaak niet te frustreren. Dat onderzoek is nog steeds in volle gang.

Schuld toewijzen

Tijdens de Loveparade op 24 juli in Duisburg vielen 21 doden en ruim vijfhonderd gewonden. Het dansevenement werd georganiseerd op een voormalig stationsterrein, dat alleen via een tunnel toegankelijk was. Het midden van de tunnel kwam uit op een oprit waar betonnen muren omheen stonden. Iedereen die het terrein op of af wilde moest over die oprit en door de tunnels.

Aan het eind van de middag werd de mensenmenigte zo groot, dat mensen in de verdrukking raakten. Zij konden op de oprit en in de tunnel geen kant meer op. Om 17.02 uur, een kwartier nadat de politie zich van het terrein had moeten terugtrekken omdat ze niets meer kon doen, werd de eerste dode gemeld.

Sindsdien wordt onderzocht wie verantwoordelijk is voor het drama. Organisator Lopavent, politie, brandweer en de gemeente Duisburg wijzen nog steeds allemaal naar elkaar, tot grote verontwaardiging van de Duitse publieke opinie.

Afbeelding Sauerland: flickr/xtranews.de/cc

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger