'Duitsland ontkomt niet aan hulp Griekenland'
Grootste Europese economie moet voor schulden opdraaien

Achtergrond - 11 februari 2010

Duitsland speelt de voortrekkersrol in de Griekse eurocrisis. Het drong aan op het Europese overleg over hulp aan Griekenland, maar de Duitse regering is ook bereid zelf bilaterale kredieten te bieden als Europa er niet uit komt.

'Duitsland ontkomt niet aan hulp Griekenland'
© Afb.: dpa/picture-alliance
Merkel, Papandreou en Sarkozy overlgeden vanmorgen voor begin van de EU-top over de Griekse schulden.

Griekenland wil geen geld van de Europese Unie. Dat meldde de Griekse regeringsleider Papandreou vandaag aan onder meer kanselier Merkel, de Franse president Sarkozy en EU-voorzitter Van Rompuy, voorafgaand aan het Europese topoverleg over de eurocrisis. Griekenland dreigt aan haar schuldenlast te bezwijken. Dat kan desastreuze gevolgen hebben voor de euro.

De Grieken denken het voorlopig te redden met politieke steun. De EU helpt het land daarom nu in eerste instantie met de sanering van de staatsfinanciën. Toch ontkomt Duitsland er als grootste en sterke Europese economie niet aan Griekenland ook financiële hulp te bieden, zeggen commentatoren in gezaghebbende Duitse kranten als Der Spiegel, Financial Times Deutschland en de Süddeutsche Zeitung. Sanering van de Griekse financiën is niet voldoende om de euro te redden.

Bilaterale hulp

De EU verbiedt het landen in de eurozone elkaars schulden over te nemen. Dit om te voorkomen dat landen schulden maken ten koste van andere landen. Wel mogen landen elkaar bilaterale kredieten bieden. Daartoe leek de Bondsregering eerder deze week bereid. Duitsland zou met Frankrijk, Oostenrijk en Finland al over mogelijke bilaterale hulp hebben gesproken, meldden de Duitse media. Dergelijk overleg vindt achter gesloten deuren plaats om geen onrust te wekken op de financiële markten.

Minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) zou voorstellen voor Duitse hulp aan Griekenland gisteren in het kabinet hebben besproken. Coalitiepartner FDP is echter strikt tegen bilaterale hulp. “We kunnen het de Duitse burgers, die toch al zoveel belasting betalen, niet aandoen op te draaien voor het bewust verkeerd gevoerde financiële en begrotingsbeleid van andere landen in de eurozone”, aldus een liberale woordvoerder in Die Welt.

Kettingreactie

Als Griekenland failliet gaat, volgt een “kettingreactie van verdere fiscale instortingen”, aldus econoom en journalist Henrik Müller in een commentaar in Der Spiegel. Dat wil Duitsland koste wat kost voorkomen. Maar niemand in Duitsland durft de belastingbetaler te zeggen dat Duitsland moet opdraaien voor de Griekse schulden. Dat zou de regering wel moeten doen, zegt Müller. Het is een onderwerp waar “populistische politici en vakbonden gemakkelijk mee aan de haal kunnen gaan.”

Het maakt het werk van de Duitse regering er niet gemakkelijker op. Eind december keurde Duitsland een nieuw crisispakket met belastingverlagingen goed, die zwaar drukken op de begroting. Vanaf 2011 moet Duitsland zelf flink bezuinigen om aan het zich zelf opgelegde regels voor de staatsschuld te kunnen voldoen. Die zeggen dat de schulden van de Bondsrepubliek vanaf 2016 niet hoger mogen zijn dan 0,35 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger