Politiek en Staatsinrichting:

AfD

De Alternative für Deutschland (AfD) werd in 2013 opgericht met afschaffing van de euro als belangrijkste thema. Daarna heeft ze zich ontwikkeld tot rechts-populistische anti-islampartij. Inmiddels zit ze in de Bondsdag en alle deelstaatparlementen. 

AfD
© dpa/picture-alliance

Econoom Bernd Lucke richtte de AfD in 2013 samen met andere economische wetenschappers op uit onvrede over de Duitse Europese koers tijdens de financiële crisis. De AfD werd daarom ook wel de Professorenpartei genoemd. Lucke wilde met de AfD een alternatief bieden voor de koers die kanselier Merkel (CDU) alternativlos noemde en daarmee conservatieve en economische-liberale kiezers aanspreken.

Daartegenover kwamen in 2014 Oost-Duitse bestuursleden als Alexander Gauland en Frauke Petry te staan, die thema’s als immigratie en de islam belangrijker vonden dan de euro. Ze haalden bij de deelstaatverkiezingen in Brandenburg en Saksen in 2014 respectievelijk 12 en 10 procent van de stemmen. Petry flirtte met de anti-islambeweging Pegida en verkondigde in haar campagne dat een Duits gezin drie kinderen hoort te hebben om het “overleven van het eigen volk” veilig te stellen.

De AfD is sinds 2013 in alle deelstaatparlementen gekozen. In 2014 kwam ze met zeven zetels in het Europees Parlement. Vijf van hen, onder wie Lucke scheidden zich echter een jaar later van de AfD af. In totaal zijn de zeven europarlementariërs over drie Europese fracties verdeeld. 

Ruk naar rechts

In 2015 werd Frauke Petry op het partijcongres tot nieuwe voorzitter van de AfD gekozen. Daarmee maakt de partij een ruk naar rechts. Petry vertegenwoordigde de nationaal-conservatieve vleugel van de partij. Haar verkiezing was een bittere nederlaag voor Lucke van de economisch-liberale vleugel, die daarna een nieuwe partij, Alfa, oprichtte.

De interne strijd leidde aanvankelijk tot een daling in de peilingen maar met het begin van de vluchtelingencrisis, in de nazomer van 2015, groeide de AfD flink in populariteit. De partij wist kiezers aan te spreken die teleurgesteld waren in Merkels vluchtelingenbeleid of in het sociale beleid van de SPD. Dat was terug te zien bij de deelstaatverkiezingen, waar de AfD goed bleef scoren. In Mecklenburg-Voorpommeren en Saksen-Anhalt werd ze in 2016 zelfs vanuit het niets de tweede partij. In sommige deelstaten maakte ze coalitievorming moeilijk. Geen van de andere Duitse partijen wil met de AfD samenwerken.

Anti-islam

In het voorjaar van 2017 raakte de AfD in een nieuwe interne machtsstrijd verwikkeld, waarbij Petry het onderspit moest delven. Zij had onder meer kritiek op AfD-prominent Björn Höcke, die begin 2017 verontwaardiging wekte met uitspraken die overduidelijke associaties met het nationaal-socialisme wekten. Partijgenoten als de rechts-conservatieve Gauland steunden hem juist.

Op het partijcongres in april 2017 werden Alexander Gauland (76) en de meer economisch-liberale Alice Weidel (38) tot lijsttrekkers gekozen. Zij voerden campagne met een stevig rechts programma. Bij de Bondsdagverkiezingen van september 2017 haalde ze 12,6 procent van de stemmen en is met 94 zetels de op twee na grootste partij in de Bondsdag en leider van de oppositie. 

Tags: AfD

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger