BSW
De politieke partij Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) deed in 2025 voor het eerst mee met de Bondsdagverkiezingen, maar haalde de kiesdrempel net niet. De BSW is in 2024 wel in drie Oost-Duitse deelstaatparlementen gekozen. Naamgever Sahra Wagenknecht verliet in 2023 Die Linke, waarvan ze jarenlang een van de boegbeelden was.
Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) werd in januari 2024 officieel opgericht. Sahra Wagenknecht had een paar maanden eerder de socialistische partij Die Linke verlaten om haar eigen partij te kunnen beginnen. Ze vond dat Die Linke te veel met progressieve thema's als klimaat en genderkwesties bezig was en 'de arbeider' uit het oog was verloren. Negen Linke-fractieleden stapten over naar de BSW. Met z'n tienen waren ze te klein om een officiële fractie in de Bondsdag te vormen. Daarom kregen ze een Gruppe-status, waarmee ze minder rechten hadden dan een fractie.
De BSW wordt omschreven als nationaal gericht, economisch links en maatschappelijk conservatief. Ook geldt ze als populistisch en pro-Russisch. De partij wil onder meer een einde aan de steun aan Oekraïne en aan de sancties tegen Rusland en dringt aan op vredesonderhandelingen. Ook een strenger asielbeleid is een belangrijk thema voor de BSW.
In het najaar van 2024 vonden verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaten Saksen, Thüringen en Brandenburg plaats. De BSW werd in alle drie de deelstaten de derde partij. De rechts-radicale AfD haalde bij deze verkiezingen rond de 30 procent van de stemmen. Omdat de andere partijen niet met haar wilden samenwerken, kon de BSW deelnemen aan de coalitieonderhandelingen. In Saksen kwam het uiteindelijk niet tot samenwerking, maar in Thüringen en Brandenburg zit de BSW wel in de deelstaatregering.
In februari 2025 deed de BSW mee met de Bondsdagverkiezingen. In de peilingen stond de partij er tot eind 2024 met 6 tot 8 procent goed voor, maar zakte daarna naar de 4 tot 5 procent. Die Linke, die sinds Wagenknechts vertrek een kwakkelend bestaan in de peilingen had geleid, begon juist aan een opmars. Zij wist zich succesvol te profileren als anti-racisme partij en werd in de Bondsdag gekozen. De BSW haalde met 4,96 procent de kiesdrempel van 5 procent uiteindelijk nét niet. Zij is daarom niet in het Duitse parlement vertegenwoordigd.