Duitslandweb logo Duitslandweb

Russische propaganda slaat aan in Oost-Duitsland

Kort nieuws - 3 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De propaganda en complottheorieën die Rusland over de oorlog in Oekraïne verspreidt, vinden steeds meer weerklank in Duitsland en vooral in het oosten van het land. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Duitse Center für Monitoring, Analyse und Strategie (CEMAS).

Voor het onderzoek zijn tussen 3 en 11 oktober dit jaar 2228 mensen in heel Duitsland geïnterviewd. Van hen vindt 18 procent dat Poetin actie ondernam tegen de 'mondiale elite die achter de schermen aan de touwtjes trekt'. Bij een eerder CEMAS-onderzoek in april was dat nog 12 procent. Daarnaast gelooft 12 procent van de ondervraagden dat Oekraïne samen met de VS geheime laboratoria heeft voor de productie van biologische wapens - een bewering die Russische overheidsinstanties verspreiden, maar die nooit is onderbouwd. 

Het onderzoek laat duidelijke verschillen zien tussen Oost- en West-Duitsland bij de beoordeling van pro-Russische propaganda, schrijft RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND). In Oost-Duitsland is één op de drie ondervraagden het eens met de stelling dat de NAVO Rusland zo lang provoceerde totdat het een oorlog begon. In West-Duitsland ligt dat percentage een stuk lager. De pro-Russische boodschappen en complottheorieën krijgen volgens het onderzoek de meeste steun van AfD-kiezers. 

Het CEMAS concludeert dat de verspreiding van complottheorieën sinds april dit jaar aanzienlijk is toegenomen. "De crisis van de afgelopen maanden kan de ideale voedingsbodem zijn voor complotverhalen, die worden aangewakkerd en versterkt door zowel rechts-extremisten als Rusland", aldus CEMAS-directeur Pia Lamberty. Lees meer bij RND

Lees meer over pro-Russische sentimenten in Oost-Duitsland in ons artikel 'Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland'

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Vooruitblik: Duitsland in 2023

Vooruitblik: Duitsland in 2023

De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis zullen in 2023 grote thema’s blijven. In Berlijn worden de verkiezingen van 2021 overgedaan. Een overzicht.


Lees meer

Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'

Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'

Van 'Zeitenwende' tot energiecrisis: een terugblik op het Duitse nieuws van het afgelopen jaar.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitse Updates: Reichsbürger

Podcast Achtung! Duitse Updates: Reichsbürger

Wie zijn de samenzweerders, die een gewapende staatsgreep wilden plegen in Duitsland?


Lees meer

Waarom Prinz Reuß geen echte prins is

Waarom Prinz Reuß geen echte prins is

Adellijke titels zijn in Duitsland alleen nog voor de sier.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger