Carsten Brzeski

Carsten Brzeski
© ING

Carsten Brzeski is Global Head of Macro Research en Chief Economist Eurozone bij ING in Frankfurt am Main. Ook is Brzeski lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken voor de Nederlandse regering en het parlement. Voor het Vlaamse dagblad De Tijd schrijft hij columns over Duitsland, die we op Duitslandweb regelmatig - met toestemming - overnemen.

Maria en de AfD

Columns - 10 oktober 2017 - Auteur: Carsten Brzeski Maria en de AfD
Het succes van de AfD reduceren tot neonazi’s in Oost-Duitsland schiet veel te kort, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

Van deze campagne komt geen film

Columns - 11 september 2017 - Auteur: Carsten Brzeski Van deze campagne komt geen film
Ik ben een bingewatcher van politieke tv-series. ‘Borgen’, ‘Scandal’, ‘Madam Secretary’, ‘House of Cards’. Ik heb ze allemaal gezien. Ook al stellen de politieke gebeurtenissen in de VS elke nog zo goede tv-serie in de schaduw, het liefst zou ik toch elk Duits campagneteam voor de verkiezingen een dvd-box met een pakket politieke films willen sturen.

Lees meer

Saai en toch uiterst belangrijk

Columns - 25 augustus 2017 - Auteur: Carsten Brzeski Saai en toch uiterst belangrijk
De verkiezingen in Duitsland zijn zo saai, dat ik al geeuw bij het schrijven van dit stuk. Het is ook lastig een spannende maar nette campagne te voeren in een wereld met schreeuwende presidenten en dictators. De Duitse verkiezingscampagne volgt het oude campagneadagium van vooral geen fouten maken. En een Duitser die geen fouten wil maken, beweegt op een heel kleine ruimte. Saai, degelijk en geen vuur. Maar Duitse saaiheid kan grote gevolgen hebben voor Europa.

Lees meer

Zwaaiende vingertjes

Columns - 11 augustus 2017 - Auteur: Carsten Brzeski Zwaaiende vingertjes
Met het dieselschandaal staat de Duitse nationale trots, de hele autoindustrie, in de beklaagdenbank, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski. "De vraag is waarom Duitse politici, die zo graag de buurlanden de les lezen, hier zaten te slapen." 

Lees meer

'Wir sind Europa'

Columns - 14 juli 2017 - Auteur: Carsten Brzeski 'Wir sind Europa'
De Germaanse tunnelvisie op de wereld kan niet beter worden weergegeven dan in de verkiezingsprogramma’s van de grootste zes partijen, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

Twee kanten van de Duitse munt

Columns - 7 april 2017 - Auteur: Carsten Brzeski Twee kanten van de Duitse munt
Made in Germany is het sterkste merk in de wereld. De Duitse economie heeft hetzelfde sterke imago. Niet kapot te krijgen. Geen reden voor zorgen. En toch denk ik, gek genoeg, dat de economie het belangrijkste onderwerp in de Duitse verkiezingscampagne wordt. De kiezer zal twee verschillende verhalen horen over dezelfde economie. Terwijl bondskanselier Angela Merkel de sterkte en de kracht van de Duitse economie zal benadrukken, zal haar opponent Martin Schulz de economie beschrijven als de tweelingbroer van Griekenland. Wie heeft gelijk?

Lees meer

Verlosser der arbeiders

Columns - 13 februari 2017 - Auteur: Carsten Brzeski Verlosser der arbeiders
Niet alleen de SPD lijkt in de ban van de nieuwe lijsttrekker Martin Schulz. Duitsers vieren hem als charismatische verlosser, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski. Waar komt die Schulz-manie vandaan?

Lees meer

Nationalisme kost wel wat

Columns - 17 juni 2016 - Auteur: Carsten Brzeski Nationalisme kost wel wat
Het nationalisme grijpt weer om zich, aldus ING-econoom Carsten Brzeski. In Duitsland, in Rusland, tijdens het EK in Frankrijk. En in de Brexitdiscussie. "Het verleden leert dat nationalisme eigenlijk altijd meer schaadt dan baat. Een Brexit zal geen uitzondering zijn."

Lees meer

Puberende Duitsers

Columns - 22 april 2016 - Auteur: Carsten Brzeski Puberende Duitsers
Met zijn kritiek op de ECB speelt de Duitse minister van Financiën Schäuble met vuur, aldus ING-econoom Carsten Brzeski. Hij legitimeert daarmee de Duitse kritiek op de ECB en leidt de aandacht af van de echte problemen in Duitsland. 

Lees meer

Kanzler-in of Kanzler-raus?

Columns - 2 maart 2016 - Auteur: Carsten Brzeski Kanzler-in of Kanzler-raus?
Merkel gaf zondag haar tweede live-interview in vijf maanden tijd. Dat is geen goedkope verkiezingstruc, maar een teken dat Merkel vecht voor haar politieke toekomst, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski. Misschien te laat.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger