Artikelen

Merkel geeft Oost-Europa geen hoop op Schengen

Achtergrond - 14 oktober 2010 Merkel geeft Oost-Europa geen hoop op Schengen
Duitsland koestert zijn banden met Oost-Europa. Dat blijkt uit het staatsbezoek van bondspresident Wulff aan Rusland en de Balkan-reis die kanselier Merkel deze week maakte. Een aantal Oost-Europese landen hoopt op meer economische samenwerking of op toetreding tot het Schengen-akkoord.

Lees meer

Hiphop-scholierendag 2010

Achtergrond - 13 oktober 2010
De 6e Hiphop-scholierendag staat in het teken van Freiheit - een van de achterliggende thema's die ook in dit Europa-dossier centraal staan. De dag vindt plaats op vrijdag 19 november 2010 de 6e Hiphop-scholierendag in de Melkweg in Amsterdam. Het project is voor leerlingen uit 3/4 VMBO en HAVO, vijftien scholen nemen deel.

Lees meer

Zingend en knutselend Duits leren

Achtergrond - 13 oktober 2010 Zingend en knutselend Duits leren
De kinderen van groep 3 kijken verbaasd en een beetje verontrust als juf Annie plotseling Duits spreekt. Maar al snel hebben ze door waar het over gaat en enthousiast spreken ze haar na: “Das Blatt ist grün!” Op vrije school De Driestroom in Den Bosch doen ze al jaren wat de Nederlandse overheid wil stimuleren: kleine kinderen vreemde talen leren.

Lees meer

CSU wil meer vrouwen in partijtop

Achtergrond - 12 oktober 2010 CSU wil meer vrouwen in partijtop
Met de komst van het ‘mannenkabinet’ van Rutte barstte in Nederland de discussie los over het geringe aantal vrouwelijke ministers. Ook in Duitsland is het debat over het aantal vrouwen in de politiek weer actueel: de CSU stemt op 29 en 30 oktober over de invoering van een vrouwenquotum in de partij.

Lees meer

De Lezing: 'Duitsers weten niets van Nederland'

Achtergrond - 12 oktober 2010 De Lezing: 'Duitsers weten niets van Nederland'
Duitsers weten eigenlijk niets van Nederland, zegt journalist en historicus Christoph Driessen, auteur van ‘Geschichte der Niederlande – von der Seemacht zum Trendland’. Terwijl er zoveel van Nederland valt te leren, bijvoorbeeld in het debat over populisme. “Nederland is weer gidsland, maar nu in negatieve zin.” Vrijdag spreekt Driessen in Den Haag.

Lees meer

Buchmesse: Duitstalige boeken in Nederland

Boeken - 8 oktober 2010 Buchmesse: Duitstalige boeken in Nederland
Wie op zoek is naar Duitstalige literatuur in Nederland heeft het makkelijk gekregen. Expedities naar de Duitse boekenwinkel Die Weisse Rose in Amsterdam zijn niet meer nodig, veel titels zijn gewoon via internet te bestellen, bijvoorbeeld bij Bol.com.

Lees meer

‘Mijn kinderen hoef ik niet meer te leren liegen’

Achtergrond - 7 oktober 2010 ‘Mijn kinderen hoef ik niet meer te leren liegen’
Duitsers durven niet positief te zijn over de Duitse eenheid. Onterecht, vindt professor Richard Schröder. “Door de vereniging hoef ik mijn kinderen niet meer te leren liegen.” Tijdens een lezing in Den Haag gaf Schröder gisteravond in razend tempo een compleet overzicht van twintig jaar Duitse eenheid. “De eenheid verdient een betere reputatie.”

Lees meer

Buchmesse: Reuzen van de Duitse boekenwereld

Boeken - 7 oktober 2010 Buchmesse: Reuzen van de Duitse boekenwereld
Uitgeverij Suhrkamp verhuisde dit jaar van Frankfurt naar Berlijn, omdat de Duitse hoofdstad “het culturele laboratorium van deze tijd” is. Dat was bijna een literaire revolutie. Frankfurt is sinds de jaren zestig dé Duitse boekenstad. Suhrkamp geeft een groot deel van de Duitse literaire top uit. Een overzicht van de belangrijkste Duitse uitgeverijen en hun verhaal.

Lees meer

Nuance regeert in Duits integratiedebat

Achtergrond - 7 oktober 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb Nuance regeert in Duits integratiedebat
Met zijn handreiking aan de moslims in Duitsland lokte bondspresident Wulff op de Dag van de Eenheid een integratiedebat uit, waaruit blijkt dat ook Duitsland worstelt met zijn islamitische minderheidsproblematiek. “Waarom praten we eigenlijk zo veel over minderheden?”

Lees meer

Duitsland eindelijk af van schulden WO I

Achtergrond - 6 oktober 2010 Duitsland eindelijk af van schulden WO I
Het gebeurde in alle stilte, maar Duitsland betaalde ieder jaar rente en aflossing op schulden uit de Eerste Wereldoorlog. Aan die herstelbetalingen is nu, bijna een eeuw na het Verdrag van Versailles, een eind gekomen. 

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger