Kort nieuws Duitse taal

Tweede Kamer wil meer geld voor Frans en Duits

Kort nieuws - 25 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Tweede Kamer heeft de regering dinsdag opgeroepen om met een plan te komen om de schoolvakken Frans en Duits te 'redden'.  

Lees meer

Tweede Kamer wil campagne voor talenstudies

Kort nieuws - 16 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Tweede Kamer heeft de regering eind mei opgeroepen om te investeren in een grootschalige campagne om scholieren tot de keuze voor talen te bewegen. Een deel van het geld dat via de sectorplannen voor het onderwijs beschikbaar is, moet volgens een motie van CDA en Christenunie aan het 'redden' van de talenstudies worden besteed.

Lees meer

Berlijnse ambtenaren gaan voornaamwoorden vermelden

Kort nieuws - 6 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het stadsbestuur van Berlijn vraagt alle ambtenaren voortaan aan te geven met welke voornaamwoorden ze willen worden aangesproken. De directie adviseert onder mails aan te geven of iemand met hij/hem of zij/haar of met een nieuwe vorm (Neopronomen in het Duits) wil worden aangesproken. 

Lees meer

'Klimaterroristen' uitgeroepen tot 'Unwort' van 2022

Kort nieuws - 10 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het begrip Klimaterroristen (klimaatterroristen) is in Duitsland dinsdag verkozen tot irritantste woord van het jaar 2022, het zogeheten Unwort des Jahres.

Lees meer

'Zeitenwende': Duits Woord van het Jaar 2022

Kort nieuws - 9 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het woord Zeitenwende (ommezwaai in de geschiedenis) is in Duitsland vrijdag uitgeroepen tot Woord van het Jaar 2022. Het begrip kreeg internationale bekendheid toen bondskanselier Olaf Scholz het eind februari in zijn toespraak gebruikte naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne.

Lees meer

'Smash' is Duits jeugdwoord van het jaar

Kort nieuws - 25 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Smash is gekozen tot Duits jeugdwoord van het jaar. Het wordt vooral als werkwoord gebruikt en betekent zoveel als iemand mee naar huis nemen of seks hebben met iemand.

Lees meer

Vandaag is Dag van de Duitse Taal

Kort nieuws - 11 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Vandaag vieren scholen en taalliefhebbers de Dag van de Duitse Taal, een dag om aandacht te vragen voor het belang van Duits. Thema dit jaar is 'reizen'.

Lees meer

Duits Woord van het Jaar 2021: 'Wellenbrecher'

Kort nieuws - 6 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het woord Wellenbrecher (golfbreker) is in Duitsland vrijdag gekozen tot Woord van het Jaar 2021. Het als aanduiding voor kustbescherming gangbare woord heeft een nieuwe betekenis gekregen als begrip waarmee de maatregelen tegen de vierde golf van de coronapandemie worden bedoeld.

Lees meer

'Cringe' is Duits jeugdwoord van het jaar

Kort nieuws - 25 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Cringe is gekozen tot jeugdwoord van het jaar. Vooral jongeren onder de 20 zeggen dat als ze iets gênant of onaangenaam vinden.

Lees meer

Duits Woord van het Jaar: Corona-pandemie

Kort nieuws - 30 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Verrassend is de keus niet: Corona-pandemie is het Duitse Woord van het Jaar. Dat heeft de Gesellschaft für deutsche Sprache (GfdS) maandag bekendgemaakt.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger