Duitslandweb logo Duitslandweb

Marcel Reich-Ranicki: geliefd en gevreesd
Grootste literatuurcriticus van Duitsland overleden

Achtergrond - 19 september 2013

Zijn oordeel brak en maakte schrijvers. Ooit liet hij zich op de omslag van Der Spiegel afbeelden terwijl hij een roman van Günter Grass verscheurde, om twee jaar later lyrisch over dezelfde auteur te spreken.Tot zijn dood, woensdag op 93-jarige leeftijd, zorgde Marcel Reich-Ranicki regelmatig voor opschudding in literair Duitsland.

Marcel Reich-Ranicki: geliefd en gevreesd
© WikimediaCommons

Marcel Reich-Ranicki, de Duitse ‘literatuurpaus’, was de invloedrijkste literatuurcriticus van het naoorlogse Duitsland. Ranicki was fel in zijn literatuurkritiek, uit liefde voor de literatuur. Want, zo citeert Spiegel Online hem: “Zonder liefde voor de literatuur geen literatuurkritiek.”

Van zijn autobiografie ‘Mein Leben’ (1999) werden 1,2 miljoen exemplaren verkocht, mede door de dramatische oorlogservaringen die hij hierin optekende. Marcel Reich werd op 2 juni 1920 geboren in het Poolse Wloclawek an der Weichsel in een Duits-Pools Joods gezin. Tijdens de oorlog viel het uit elkaar: Zijn ouders en broer overleefden de naziterreur niet. Ranicki sloot zich aan bij de ‘Warschau Untergrund’ en kon zo overleven.

Na een tijd in het buitenland keerde Reich-Ranicki terug naar Duitsland, waar hij zich verbaasde over de literatuurkritiek. Hij vond die onbegrijpelijk en verwarrend. Zelf wilde hij luid en duidelijk zeggen waar zijn kritiek voor stond. Tot zijn dood heeft hij in de Frankfurter Allgemeine Zeitung geschreven. Hoofdredacteur Frank Schirrmacher kon het eigenzinnige karakter van zijn collega waarderen: ‘’Op het moment dat ik zijn necrologie schrijf, hoor ik hem zeggen: Je moet schrijven wat de man waard was, niet waar hij naar school ging!’’

In 1988 werd hij een tv-persoonlijkheid door het ZDF-programma ‘Das Literarische Quartett’, een ZDF-uitzending waarin hij samen met drie collega’s Duitse boeken besprak. Het programma was erg populair. Ranicki zocht altijd de discussie op. Zijn tegenstanders verweten hem dat het hem niet om de te bespreken boeken ging, maar om de polemiek. Door zijn provocerende literatuurkritiek was hij geliefd, maar ook gevreesd.  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Duitse documentaires op het IDFA

Duitse documentaires op het IDFA

Tijdens het IDFA komen verschillende Duitse documentaires aan bod. Duitslandweb zette ze op een rijtje.

Lees meer

De beroemdste Duitse steen

De beroemdste Duitse steen

Merlijn Schoonenboom stuit tijdens een wandeling in Saksen op de meest gereproduceerde steen van de Duitse cultuur.

Lees meer

De muis

De muis

'Die Sendung mit der Maus' is voor Merlijn Schoonenboom een lichtvoetig baken in coronatijden

Lees meer

Leo Blokhuis waagt zich aan Berlijn

Leo Blokhuis waagt zich aan Berlijn

Leo Blokhuis trad buiten zijn comfortzone en verdiepte zich in de muziek van Berlijn. Interview.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger