Deutsche Bank neemt Deutsche Postbank over
Nieuws

Achtergrond - 12 september 2008

(12 september 2008)  Deutsche Bank neemt Deutsche Postbank AG over. Dit maakte de Duitse marktleider vrijdag bekend. Voor de eerste 29,7 procent van de aandelen betaalt de grootbank 2,8 miljard euro. Deutsche Bank denkt de volledige overname binnen twee jaar te hebben afgerond.

Logo Deutsche Bank. Afb: www.deutsche-bank.deDit betekent de tweede grote overname in de Duitse financiële wereld binnen twee weken. Vorige week maandag vergrootte Commerzbank zijn marktaandeel door Dresdner Bank over te nemen voor 9,8 miljard euro.

Minister van Financiën Peer Steinbrück juichte de voorgenomen aquisitie toe, omdat deze bijdraagt aan een verdere consolidering van de financiële sector. Een politiek veto over de deal valt dus niet te verwachten. De steeds verdergaande economische integratie en vervlechting dwingt daarbij ook tot een versterkte integratie bij de financiële instellingen.

Nederlandse markt

Eerder kocht Deutsche Bank tien procent van de oude ABN Amro op van eigenaar Fortis. Deutsche Bank is daarmee vooral in de zakelijke dienstverlening een belangrijke speler op de Nederlandse markt. De Duitsers moeten in dit segment alleen nog ING, Rabobank en Fortis voor zich dulden.

Door de overname van de Duitse Postbank richt Deutsche Bank zich nu voor het eerst ook expliciet op het midden- en kleinbedrijf. Dit is een logische stap gezien de intensieve handelsbetrekkingen tussen Duitsland en Nederland.

Internationaal

De in 1870 opgerichte Deutsche Bank is op afstand de grootste bank in Duitsland, met een balanssom van twee biljoen euro, met een nettowinst van 6,5 miljard euro over 2007.

Duits is de bank eigenlijk nauwelijks meer te noemen. Van de 80 duizend medewerkers verspreid over 76 landen, zijn minder dan 28 duizend in Duitsland werkzaam. Ook in de raad van bestuur zijn Duitsers in de minderheid.

Het tijdvak waarin banken vaandeldragers waren van nationale trots, lijkt definitief voorbij. Slechts de naam verwijst soms nog naar een nationaal verleden. Maar in de praktijk zijn het internationale spelers die hier ook hun identiteit aan ontlenen. Hoewel de naam anders doet vermoeden, Duits is de Deutsche Bank al lang niet meer.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger