Duitse politie rekent op rellen rond NAVO-top
Nieuws

Achtergrond - 2 april 2009

(2 april 2009) De Duitse politie rekent op ernstige rellen rond de NAVO-top dit weekeinde in het Zuid-Duitse Baden-Baden en het Franse Straatsburg. De autoriteiten verwachten zo’n 20 duizend demonstranten. Ongeveer drieduizend van hen staan als gewelddadig bekend.

De Duitse politie vreest ernstige rellen rond de NAVO-top dit weekend. Ook bij de G8-top in Heiligendamm nabij Rostock was de politie in grote getalen aanwezig. Afb: ozeflyer, www.flickr.com “De rellen rond de G20-conferentie in Londen waren nog maar een voorproefje van wat ons te wachten staat”, zo waarschuwt een woordvoerder van de politievakbond GdP in een regionale krant. Volgens de zegsman is het klimaat onder de demonstranten verhard door de huidige economische crisis. Woensdag braken in het financiële district van de Britse hoofdstad ernstige rellen uit, waarbij een demonstrant onwel raakte en het leven liet.

Zwarte Blok

De politievakbond vreest met name “rondreizende relschoppers” die de NAVO-top aangrijpen om vechtpartijen met de politie uit te lokken. Met name het beruchte Zwarte Blok van extreem-linkse Duitse demonstranten zal nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Voor de NAVO-top dit weekeinde worden de staatshoofden van 28 landen verwacht, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama. De conferentie van het militair bondgenootschap wordt vrijdag geopend met een diner in Baden-Baden. De vergaderingen vinden zaterdag en zondag plaats in Straatsburg.

Snelrecht

Ondertussen zijn de voorbereidingen van de autoriteiten in volle gang. Volgens de publieke televisiezender ARD staan inmiddels meerdere rechters en openbaar aanklagers klaar om snelrecht toe te passen op gewelddadige demonstranten. Ook bestaat de mogelijkheid dat notoire geweldplegers uit voorzorg worden vastgezet gedurende de conferentie.

Volgens de GdP zal de politie in ieder geval een zero tolerance-beleid voeren. “Wij zullen ons in ieder geval niet terughoudend opstellen, zoals in Heiligendamm”, aldus de woordvoerder. ‘Dit heeft destijds alleen maar tot escalaties geleid.”

Grootscheepse inzet

Bescheiden kan het politie-optreden rond de G8-top in de Duitse kustplaats twee jaar geleden niet worden genoemd. Zo bouwden de autoriteiten een metershoog hek om het conferentieoord. Grote verontwaardiging ontstond over de inzet van spionagevliegtuigen met foto-apparatuur en agenten in burger die zich onder de demonstranten mengden.

In de aanloop naar de bijeenkomst van de acht grootste industrielanden, deed de politie destijds talloze invallen in woningen, kantoren en clubhuizen van antiglobalisten in voornamelijk Berlijn en Hamburg.

In januari vorig jaar oordeelde de hoogste federale rechtbank in Karlsruhe dat deze invallen nooit hadden mogen plaatsvinden. Volgens de rechter kunnen antiglobalistische groeperingen niet als terroristische organisaties worden beschouwd. Deze inschatting vormde toen wel de basis van het omvangrijke Duitse politie-optreden.

                                                                  Heute.de / Spiegel Online / Welt.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger