SPD-campagne moeizaam van start
Nieuws

Achtergrond - 5 augustus 2009

(5 augustus 2009) Hij had het zo mooi gepland. SPD-lijsttrekker Steinmeier wilde als eerste van start gaan met de verkiezingscampagne. Met rivaal Angela Merkel (CDU) nog op vakantie, zou hij alle ogen op zijn partij gericht weten. Maar die zien de SPD nog vooral schipperen en stuntelen.

Frank-Walter Steinmeier tijdens een promotiebijeenkmost van zijn Deutschland-Plan. Afbeelding: Picture Allianca / dpaKanselierskandidaat Frank-Walter Steinmeier had voor zijn campagnestart een speciaal ‘Deutschland-Plan’ ontwikkeld, dat de komende tien jaar moet zorgen voor vier miljoen nieuwe banen, vooral door stimulering van milieuvriendelijke technologie. Ook in de gezondheidszorg ziet hij mogelijkheden voor een miljoen nieuwe arbeidsplaatsen.

De huidige minister van Buitenlandse Zaken heeft dringend positieve publiciteit nodig. De SPD staat in de peilingen momenteel op een voor de partij dramatische 20 procent. De CDU/CSU zou 36 procent van de stemmen krijgen als er deze week verkiezingen zouden zijn. Deze zorgwekkende achterstand hoopte Steinmeier met zijn vroege campagnestart in te lopen.

Volledig onserieus

Maar zijn Deutschland-Plan lekte voortijdig uit. Zo werd dit niet de week waarin Steinmeier zijn werkgelegenheidsprogramma presenteerde, maar de week van de snoeiharde kritiek daarop. Van alle andere partijen, van economische experts en van de Duitse pers: “een daad van vertwijfeling”, “ongeloofwaardig”, “volledig onserieus” en “een terugkeer naar de planeconomie”.

Die Grünen, mogelijke coalitiepartner van de SPD, zijn zelfs boos. “Productpiraterij” noemt de partij het. Banen creëren met groene technologie is hét thema van de Duitse Groenen.

Dienstauto

Ook vorige week zat het Steinmeier niet mee. Toen was hij vooral bezig de rel rond de dienstauto van SPD-minister van Gezondheid Ulla Schmidt te sussen. Zij was daarmee in Spanje op vakantie en dat kwam uit toen de wagen werd gestolen. Hoewel het officieel niet tegen de regels lijkt wat Schmidt deed, sprak heel Duitsland er schande van. Volgens analisten is de rel verantwoordelijk voor de jongste duikeling van de SPD in de peilingen.

Reden genoeg voor Steinmeier om Schmidt, verantwoordelijk voor de gezondheidszorghervorming van de laatste jaren, niet op te nemen in zijn schaduwkabinet. In ieder geval niet totdat de Bondsdag en de rekenkamer een oordeel over de affaire hebben uitgesproken. Overigens zitten er verrassend veel vrouwen in Steinmeiers schaduwkabinet: van de 18 personen zijn er 10 vrouw.

Geen steun van de vakbonden

Het uitgelekte plan en de dienstauto-rel zijn niet Steinmeiers enige zorgen. Twee grote Duitse vakbonden, IG Metall en de DGB, traditiegetrouw belangrijke partners van de sociaaldemocraten, willen dit jaar geen officieel stemadvies geven. Bij eerdere verkiezingen adviseerden de bonden hun leden op de SPD te stemmen. Toen kanselier Gerhard Schröder eind jaren negentig de omstreden Agenda 2010 invoerde, zijn de verhoudingen verstoord geraakt en nooit meer helemaal goed gekomen.

De prominente voorzitter van IG-Metall en tevens SPD-lid Berthold Huber deed er vorige week nog een schepje bovenop. De SPD moet maar eens beginnen “haar fouten toe te geven” en “zich met de echte problemen van de mensen bezig te houden”. Voorbeelden van die fouten zijn volgens hem de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar en de invoering van werkloosheidsuitkering Hartz IV.

Afleggen

Overigens ligt niet alleen de SPD ver achter op de CDU, Steinmeier moet het ook persoonlijk afleggen tegen rivaal Angela Merkel. Zo’n 60 procent van de Duitsers ziet haar graag als kanselier, slechts 25 procent noemde Steinmeier in een ARD-enquete vorige week.

Het onderwerp dat de Duitsers de SPD het minst toevertrouwen is het oplossen van de economische crisis.

                                  Spiegel Online / Sueddeutsche.de / Focus.de / FAZ.net

Afbeelding:

Picture Alliance / dpa

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger