Filmreeks 'Alles auf Anfang'
Films over grote thema's in naoorlogs Duitsland

Achtergrond - 21 september 2009

Twintig jaar na de val van de Muur en zestig jaar na de oprichting van de Bondsrepubliek tonen het Ketelhuis in Amsterdam en Filmhuis Lumen in Delft vier Duitse films over deze cruciale gebeurtenissen in de Duitse geschiedenis.

Der rote Kakadu
Dresden, voorjaar 1961. Enkele maanden voordat de Muur tussen Oost- En West-Duitsland wordt gebouwd, en miljoenen Duitsers door de Koude Oorlog van elkaar worden gescheiden, wordt de 20-jarige Siggi halsoverkop verliefd op de jonge dichteres Luise. Zij neemt hem mee naar de beruchte dancing 'Der rote Kakadu' en laat hem kennismaken met haar onstuimige echtgenoot Wolle. Het groepje vrienden verlangt naar vrijheid, rebellie, rock 'n roll en zelfontplooiing.

(D 2008 - 128 min). Regie: Dominik Graf.
22 september, 19.30 uur, Het Ketelhuis, Amsterdam
24 september, 19.30 uur. Filmhuis Lumen, Delft

Das Wunder von Bern
Zomer 1954: de 11-jarige voetbalfanaat Matthias woont met zijn moeder, broer en zus in een West-Duits mijndorpje. De terugkeer van zijn getraumatiseerde vader Richard uit een Russisch krijgsgevangenenkamp werpt een schaduw over de familie. Maar de passie van Matthias voor het aankomende wereldkampioenschap voetbal in Bern brengt de familie weer dichter bij elkaar. En dan gebeurt het wonder van Bern.

(D, 2003 – 118 min). Regie: Sönke Wortmann
27 oktober, 19.30 uur, Het Ketelhuis, Amsterdam
29 oktober, 19.30 uur, Filmhuis Lumen, Delft

Novemberkind
Inga groeit op bij haar grootouders in het Oost-Duitse Malchow. Haar moeder vluchtte in 1980 naar het Westen, over haar vader hult iedereen zich in stilzwijgen. Inga wordt door haar omgeving wijs gemaakt dat haar moeder in de Oostzee is verdronken. Zij twijfelde hieraan nooit, tot op een dag de literatuurprofessor Robert opduikt, die beweert haar moeder een paar jaar geleden in Konstanz te hebben ontmoet. Samen met Robert gaat zij op zoek naar de waarheid over haar familie.

(D, 2008 –98 min). Regie: Christian Schwochow
24 november, 19.30 uur, Het Ketelhuis, Amsterdam
26 november, 19.30 uur, Filmhuis Lumen, Delft

Ein Traum in Erdbeerfolie
Regisseur Marco Wilms ontvoert de kijker naar de wereld van kunstenaars, designers, haarstylisten en modellen uit de DDR van de jaren tachtig. Zij maakten met minimale middelen opvallende creaties, waardoor zij konden ontsnappen aan de saaie eenheidsworst die het modebeeld van de DDR kenmerkte. De documentaire toont de verlangens en dromen in de schaduw van de Muur.

(D, 2009 – 82 min). Regie: Marco Wilms
15 december, 19.30 uur, Het Ketelhuis, Amsterdam 
17 december, 19.30 uur, Filmhuis Lumen, Delft

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger