Een beeld van Duitsland in vijf films
Filmreeks Deutsches Kino

Achtergrond - 20 september 2012

De filmreeks 'Deutsches Kino' brengt bijzondere Duitse films naar Nederlandse bioscopen. Films die iets laten zien van de Duitse samenleving of geschiedenis; van de lotgevallen van Turks-Duitse jongeren tot een liefde aan weerszijden van het IJzeren gordijn. De films zijn de komende maanden te zien in het Amsterdamse Ketelhuis en filmhuis Lumen in Delft.

Een beeld van Duitsland in vijf films
© Zorro Film
Arne (Franz Dinda) en Doreen (Friederike Becht) in 'Westwind'.

Met de reeks 'Deutsches Kino' willen het Duitsland Instituut en het Goethe Institut Nederlanders kennis laten maken met belangwekkende Duitse films. "We hebben gekozen voor een mix van actuele maatschappelijke thema's en films die zijn gesitueerd in verschillende historische periodes", zegt Digna Brand, medewerker van het Duitsland Instituut. 'Der ganz große Traum' gaat bijvoorbeeld over het Duitse Keizerrijk en 'Westwind' speelt zich af in de DDR. De maatschappelijke thema’s variëren van de omgang met een manisch-depressieve moeder tot vier in Duitsland geïntegreerde Turkse jongens die van hun ouders in Turkije moeten gaan wonen.

'Die Unsichtbare' gaat over Fine, een jonge maar onopvallende actrice. Als ze plotseling de hoofdrol in een theaterstuk van een gerenommeerde regisseur krijgt, is de rest van de wereld net zo verbaasd als Fine zelf. Ze lijkt in niets op haar sexy en hysterische personage. De regisseur neemt haar onder zijn hoede. Voor Fine is niet altijd meer duidelijk waar haar rol ophoudt en het echte leven begint. De actrice Stine Fischer Christensen, die de hoofdrol speelt in de film, won de Prijs voor de Beste Actrice op het sjechische filmfestival Karlovy Vary in 2011.

'Was bleibt' is een meeslepend familiedrama van regisseur Hans-Christian Schmid. De film werd dit jaar vertoond op het internationale filmfestival Berlinale in Berlijn en was daar genomineerd voor een Gouden Beer. In de film gaat Marko op bezoek bij zijn ouders. Zijn moeder Gitte en vader Günter wonen in een statig huis. Als Günter aankondigt dat hij met pensioen wil gaan, laat de manisch-depressieve Gitte weten dat ook zij een nieuwe start wil maken en met haar medicijnen is gestopt.

De twee films 'Westwind' en 'Der ganz große Traum' zijn films over verschillende periodes in de Duitse geschiedenis. In beide films vormen voor die tijd kenmerkende elementen een obstakel voor de hoofdpersonen. In 'Westwind' staat het IJzeren Gordijn in de weg bij de liefde. De film gaat over de tweelingzussen Doreen en Isabel die in 1988 voor het eerst de DDR verlaten. Ze gaan op trainingskamp naar Hongarije voor hun carrière als roeisters. Daar ontmoeten ze een stel jongens uit Hamburg. Doreen wordt verliefd op één van hen en de twee maken plannen voor de toekomst. 'Westwind' is genomineerd als Beste Speelfilm voor de Deutsche Filmpreis 2012.

In de film 'Der ganz große Traum' wordt Konrad in 1874 door een conservatief gymnasium aangesteld als leraar Engels. Zijn leerlingen interesseren zich maar weinig voor zijn vak, dus laat hij zijn scholieren voetballen om ze voor zich te winnen. Dat is onacceptabel voor de school want op voetbal wordt in het Duitse Keizerrijk neergekeken. Konrad wordt ontslagen maar zijn leerlingen nemen het voor hem op.

'Wir sitzen im Süden' is de enige documentaire in de reeks 'Deutsches Kino'. De hoofdpersonen Bülent, Murat, Fatos, en Cigdem werken voor een Duits callcenter vanuit Istanbul. Hun jeugd brachten ze in Duitsland door, maar hun Turkse ouders stuurden hen terug. In Turkije zijn ze niet echt ingeburgerd en ze zouden liever weer naar Duitsland willen. Regisseur Martina Priessner maakte een bijzondere documentaire over de dilemma's van Turkse Duitsers.

Data en locaties

Die Unsichtbare
Dinsdag 25 september 2012 19:30 uur Het Ketelhuis in Amsterdam
Donderdag 27 september 2012 19:30 uur Filmhuis Lumen in Delft

Was bleibt
Dinsdag 23 oktober 2012 19:30 Het Ketelhuis in Amsterdam
Donderdag 25 oktober 2012 19:30 Filmhuis Lumen in Delft

Westwind
Dinsdag 27 november 2012 19:30 Het Ketelhuis in Amsterdam
Donderdag 29 november 2012 19:30 Filmhuis Lumen in Delft

Der ganz große Traum
Donderdag 13 december 2012 19:30 Filmhuis Lumen in Delft
Dinsdag 18 december 2012 19:30 Het Ketelhuis in Amsterdam

Wir sitzen im Süden
Donderdag 24 januari 2013 19:30 Filmhuis Lumen in Delft
Dinsdag 29 januari 2013 19:30 Het Ketelhuis in Amsterdam

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger