Samenstelling kabinet na maand al gewijzigd
Jung treedt af, Köhler nieuw gezicht

Achtergrond - 1 december 2009

Het tweede kabinet van Merkel verandert na 30 dagen regeren al van samenstelling. Minister Jung vertrekt, minister Von der Leyen schuift door naar zijn post en het jonge Bondsdaglid Köhler, een vrouw van 32, neemt de plek van Von der Leyen op Familiezaken in.

Samenstelling kabinet na maand al gewijzigd
© DPA/PictureAlliance

Vrijdag is minister van Arbeid Franz Josef Jung afgetreden. Hij neemt de verantwoordelijkheid voor het verzwijgen van tientallen burgerslachtoffers na een luchtaanval in Afghanistan. Jung was een paar maanden geleden, ten tijde van het incident, nog minister van Defensie. Nadat vorige week al de staatssecretaris van Defensie en de hoogste generaal het veld moesten ruimen, diende vrijdag ook Jung zijn ontslag in.

Nog diezelfde avond maakte bondskanselier Angela Merkel bekend dat minister van Familiezaken Ursula von der Leyen Jung zal opvolgen op Arbeid. Ze benoemde het CDU-bondsdaglid Kristina Köhler tot minister van Familiezaken. Köhler is sociologe en afkomstig uit het CDU-bestuur in de deelstaat Hessen. Ze is sinds 2002 lid van de Bondsdag. Ook Jung komt uit Hessen en is een vertrouweling van de Hessische minister-president Koch. Door weer iemand uit Hessen aan het kabinet toe te voegen houdt Merkel de banden met de invloedrijke en kritische Koch goed, suggereert het dagblad Frankfurter Allgemeine.

De affaire rond de luchtaanval in de Afghaanse provincie Kunduz is daarmee nog niet ten einde. De nieuwe minister van Defensie Karl Theodor zu Guttenberg ligt ook onder vuur omdat hij heeft gezegd dat de luchtaanval niet disproportioneel was. Oppositiepartij SPD werpt nu de vraag op of Zu Guttenberg al wist van de burgerslachtoffers toen hij dat zei. De regering heeft een onderzoek ingesteld naar het voorval en mogelijk komt er ook nog een parlementaire enquete.

De Navo bombardeerde begin september op verzoek van een Duitse bevelhebber twee door de Taliban gekaapte tankwagens in Afghanistan. Daarbij vielen tientallen burgerslachtoffers. Het Duitse ministerie van Defensie beweerde direct dat alle slachtoffers Talibanstrijders waren. In de dagen na de aanval meldde de NAVO echter dat er wel burgers zijn omgekomen en lieten NAVO-partners zich kritisch uit over de onstuimige actie van het Duitse leger.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger