
Studie: Tekort aan geschoold personeel loopt sterkt op
Kort nieuws - 14 juli 2025 - Auteur: Redactie DuitslandwebTot 2028 loopt het tekort aan arbeidskrachten in Duitsland op tot 768.000 arbeidsplaatsen, volgens een onderzoek van het economische onderzoeksinstituut Institut der Deutschen Wirtschaft (IW). In 2024 ging het nog om 487.000 arbeidsplaatsen.
De grootste tekorten worden verwacht in de detailhandel. Ook in de kinderopvang en het sociaal werk kunnen tienduizenden vacatures niet worden vervuld. Bij laaggeschoolde arbeid worden de komende jaren geen tekorten verwacht volgens de studie. In de ouderenzorg is het tekort iets teruggedrongen. Mogelijk speelt de betere waardering van het beroep daarbij een rol, stellen de onderzoekers.
De onderzoekers plaatsen wel een kanttekening bij hun cijfers. Ze baseren zich op de data van 2023 en gaan uit van een economisch herstel. Maar dit herstel laat nog op zich wachten.
Belangrijkste reden voor de tekorten is de demografische ontwikkeling. De babyboomgeneratie gaat de komende jaren met pensioen. De geboortegolf na de Tweede Wereldoorlog was in Duitsland later dan in Nederland. In Duitsland begon die ongeveer in 1957 en duurde tot 1968, met als piekjaar 1964. In Nederland begon de geboortegolf direct na de bevrijding in 1946. Mensen die tussen 1946 en 1955 zijn geboren rekenen we in Nederland tot de babyboomers.
Met specifiek beleid kan de politiek de tekorten verminderen, concluderen de onderzoekers. Ze opperen onder meer om de mogelijkheden voor vervroegd pensioen te beperken en meer aandacht te besteden aan beroepsoriëntatie op scholen. Ook moet meer geschoold personeel uit het buitenland komen. Procedures als diploma-erkenningen en werkvergunningen moeten sneller en eenvoudiger kunnen worden geregeld. Lees meer bij IW en bij Tagesschau
Lees meer over 'Economie':

Een golf van economen
Columnist Carsten Brzeski ziet een richtingenstrijd voorgeprogrammeerd bij de nieuwe regering.

Nieuwe regering wil dat Duitsers harder werken
Duitsers werken gemiddeld een stuk korter dan andere Europeanen. Kanselier Merz wil daar verandering in brengen.

Duitsland blijft een oase voor PFAS-uitstoters
Duitsland heeft geen maxima voor PFAS-uitstoot. Dat heeft vergaande gevolgen, ook voor Nederland.

Elon Musk verzet zich tegen Duits arbeidsrecht
De Duitse Tesla-fabriek ligt onder vuur omdat die zich niets aantrekt van het Duitse arbeidsrecht. Zo worden zieke werknemers gekort op hun loon.
Reacties
Geen reacties aanwezig