
Oud-minister Spahn onder vuur vanwege mondkapjesdeals
Kort nieuws - 8 juli 2025 - Auteur: Redactie DuitslandwebJens Spahn, minister van Gezondheid tijdens de coronapandemie, ligt onder vuur vanwege mondkapjesdeals die hij aan het begin van de coronacrisis heeft gesloten.
Spahn (CDU) wordt onder meer verweten dat hij zich te veel persoonlijk heeft bemoeid met de aanschaf van miljoenen mondkapjes in 2020. Hij zou mensen die hij zelf kende hebben bevoordeeld bij opdrachten om aan maskers te komen, hij zou geen prijsonderhandelingen hebben gevoerd, hij zou niet zijn nagegaan hoeveel mondkapjes überhaupt nodig waren en hij zou waarschuwingen van zijn ambtenaren hebben genegeerd.
Spahn zorgde er bijvoorbeeld voor dat het logistieke bedrijf Fiege uit Münster, dat hij kende, de centrale aankoper en distributeur van de mondkapjes, beschermende kleding en desinfectiemiddelen werd. Daarmee zou Spahn onnodig miljarden aan overheidsgeld hebben uitgegeven, terwijl er ervaren instanties waren die de mondkapjes hadden kunnen aanschaffen.
Tot die conclusie kwam onderzoeker Margaretha Sudhof, die door Spahns opvolger Karl Lauterbach (SPD) werd benoemd om de mondkapjesaankopen en het crisismanagement van Spahn te onderzoeken. Onlangs verscheen haar 170 pagina's tellende rapport, vandaag is ze daarover ondervraagd door de begrotingscommissie van de Bondsdag. Daarin heeft ze nog lang niet alle vragen kunnen beantwoorden, liet een lid van de commissie vanmiddag weten. Eind juli volgt een tweede gesprek.
Nog steeds lopen er zaken van leveranciers die in totaal 2,3 miljard euro van de Duitse overheid eisen op basis van deals die tijdens de coronacrisis zijn gesloten. De Duitse Rekenkamer kwam vorig jaar tot de conclusie dat de overheid tot 2024 in totaal 5,9 miljard euro heeft uitgegeven aan 5,8 miljard mondkapjes, waarvan er in totaal slechts 1,7 miljard werden verdeeld. De rest is vernietigd of moet nog worden vernietigd. Nog steeds geeft de overheid jaarlijks miljoenen uit aan vervolgkosten, zoals opslag, vernietiging en juridische adviezen.
Spahn, inmiddels fractievoorzitter van de CDU/CSU in de Bondsdag, zegt dat hij in die chaotische eerste maanden van de coronapandemie weinig anders kon dan de nu omstreden maatregelen nemen. "We moesten een ongekende crisis managen en dat hebben we beter gedaan dan veel andere landen in de wereld", aldus de oud-minister tegen weekblad Stern. Het was in die eerste weken niet mogelijk en niet zinvol om je aan de bestaande regels te houden, aldus Spahn. Ook benadrukt hij dat hij zelf niets aan de mondkapjesdeals heeft verdiend.
De Bondsdag beslist donderdag of er een parlementaire enquête naar de coronacrisis in Duitsland komt. Daarbij gaat het dan niet alleen om de mondkapjesdeals, maar ook om de vraag of de overheid zo in de grondrechten van burgers had mogen ingrijpen als ze deed bij de lockdowns en de mondkapjesplicht. Lees meer bij Tagesschau en Die Zeit
Lees meer:

Discriminatie Sinti en Roma neemt toe in Duitsland
Discriminatie en geweld jegens Sinti en Roma is in Duitsland flink toegenomen.

Merz levert, maar niet voor iedereen
Merz' begrotingsplannen zijn 'de eerste regendruppel op droge grond' voor de Duitse economie, schrijft columnist en econoom Brzeski.

Podcast Achtung: Duits Israëlbeleid ter discussie
In deze podcast bespreken we twee onderwerpen: het Duitse Israëlbeleid en boulevardblad Bild.

Klöckner strijkt de regenboogvlag op de Rijksdag
De regenboogvlag wordt niet meer gehesen op de Rijksdag tijdens de Berlin Pride, en medewerkers lopen niet meer mee in de parade.
Reacties
Geen reacties aanwezig