Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek op gezondheidsminister Spahn stapelt zich op

Kort nieuws - 10 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Gezondheid Jens Spahn (CDU) ligt onder vuur omdat zijn ministerie zou hebben voorgesteld om mondkapjes uit China die niet volgens de normen waren getest, uit te delen aan tehuizen voor gehandicapten en de daklozenopvang. Daarbovenop kreeg de minister donderdag flinke kritiek van het Bundesrechnungshof, de Rekenkamer, op zijn corona-uitgaven. 

Aan de harde aanvallen op Spahn over de kwestie van de mondkapjes voor kwetsbaren is te merken dat de verkiezingstijd is begonnen in Duitsland. SPD'ers verwijten Spahn een onmenselijke omgang met kwetsbare groepen en riepen hem in het parlement ter verantwoording. Het plan om de mondkapjes aan daklozen en gehandicapten te geven is overigens uiteindelijk niet doorgegaan. Het ministerie van Arbeid van SPD'er Hubertus Heil zou niet akkoord zijn gegaan met het aanpassen van de normen vanwege schaarste.

Donderdag legde de nationale Rekenkamer een eerste rapport over de uitgaven voor de coronacrisis voor aan het parlement. Duitse media hebben het rapport ingezien. Grote fouten constateert het Bundesrechnungshof bij de verdeling van gratis FFP2-mondkapjes voor ouderen via de apotheken. De apotheken konden daarvoor aanvankelijk 6 euro per mondkapje vergoed krijgen, vanaf februari werd dat 3,90. Maar de inkoopprijs van de mondkapjes was een fractie daarvan. Op die manier is onaanvaardbaar veel belastinggeld - 2,1 miljard euro - naar de apothekers gegaan, constateert de Rekenkamer.

Bij de vergoeding voor extra intensive care-bedden, waarmee het ministerie wilde bereiken dat de beddencapaciteit werd verhoogd, is ook onvoldoende controle geweest. Er zijn sterke aanwijzingen dat er is betaald voor allerlei niet-bestaande bedden. Ook kregen de ziekenhuizen erg hoge compensaties voor uitgestelde ingrepen. Deze maatregel heeft meer dan 10 miljard aan belastinggeld gekost. Lees meer bij Tagesschau

En dan heeft de Rekenkamer het jongste schandaal over de afrekening van sneltesten nog niet belicht. Het afnemen van sneltesten is een lucratieve bedrijfstak geworden, omdat de overheid grif betaalt voor de tests, en nauwelijks controleert, wat fraude wel erg gemakkelijk maakt. Lees meer bij Tagesschau

Digitaal vaccinatiepaspoort

Een succes had Spahn ook te melden donderdag: vanaf volgende week kunnen gevaccineerden bij hun arts en in vrijwel iedere apotheek hun vaccinatie laten valideren en dan via een QR-code toevoegen in de bestaande corona-meld-app of in een nieuwe vaccinatiepaspoort-app CovPass. Dit digitale vaccinatiebewijs is vrijwillig, het Duitse Gele Boekje blijft ook geldig als bewijs. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Jaap Schiebaan - 10 juni 2021 13:06

Ik lees in bovenstaand bericht dat het Gele Boekje ook geldig is als bewijs. Vanmiddag kan ik bij de GGD in Zwolle de aantekening in het Gele Boekje laten plaatsen.
Kan ik dat als 'foto' uploaden bij de aanvraag die ik voor mijn vertrek naar Duitsland moet indienen op www.reiseanmeldung.de ? En is het volkomen zeker dat ik op grond van de registratie in het Gele Boekje geen Coronatest meer hoef te doen?
Mijn tweede vaccinatie kreeg ik op 20 mei.

Beantwoording wordt zeer op prijs gesteld!

Reageer
Wiebke Pittlik Jaap Schiebaan - 10 juni 2021 15:40

In dit artikel gaat het over het Duitse gele boekje. Wij denken dat het Nederlandse Gele Boekje wordt geaccepteerd in Duitsland, omdat ze immers de Duitse ook accepteren, maar zeker weten doen we dat niet.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger