Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse Rekenkamer uit harde kritiek op inkoop medische mondkapjes

Kort nieuws - 17 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het ministerie van Gezondheid heeft aan het begin van de coronapandemie veel te veel en te dure medische mondkapjes aangeschaft. Dat meldt de Duitse Rekenkamer in een rapport voor de bondsregering en het parlement.

Er was behoefte aan 275 miljoen medische mondkapjes, stelde het ministerie van Gezondheid in het voorjaar van 2020 vast, maar het schafte vervolgens 5,8 miljard maskers aan. Dit enorme teveel aan inkoop kon het ministerie niet verantwoorden, aldus het Bundesrechnungshof. De berekeningen van het gezondheidsministerie zijn volgens de Rekenkamer gebaseerd op "niet terzake doende en onrealistische aannames". In totaal is bijna 7 miljard euro uitgegeven aan beschermende middelen, vooral aan de enorme aantallen medische maskers.

Het ministerie had geen procedures voor de verdeling van zulke hoeveelheden producten en begon via allerlei verschillende kanalen maskers aan te schaffen, staat in het rapport. Het gevolg is dat Duitsland met een enorme berg mondkapjes zit opgescheept. In april van dit jaar bedroeg de voorraad 2,4 miljard medische maskers, waarvan een groot deel vermoedelijk niet aan de kwaliteitseisen voldoet. De aanschafprijzen varieerden van 2,31 tot 4,50 euro per masker.

De Rekenkamer erkent dat het ministerie vorig jaar in de coronacrisis onder grote druk moest werken, maar is hard in haar oordeel over het gebrek aan coördinatie, procedures en archivering. Dit is het tweede rapport van het Bundesrechnungshof. Vorige week constateerde de Duitse Rekenkamer in een eerste rapport dat er grote fouten zijn gemaakt bij de verdeling van gratis FFP2-mondkapjes voor ouderen via de apotheken en bij de controle op de vergoeding voor extra intensive care-bedden. Ook daar is voor miljarden aan belastinggeld verspild, aldus de Rekenkamer. Lees meer bij tagesschau.de en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger