Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse Rekenkamer uit harde kritiek op inkoop medische mondkapjes

Kort nieuws - 17 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het ministerie van Gezondheid heeft aan het begin van de coronapandemie veel te veel en te dure medische mondkapjes aangeschaft. Dat meldt de Duitse Rekenkamer in een rapport voor de bondsregering en het parlement.

Er was behoefte aan 275 miljoen medische mondkapjes, stelde het ministerie van Gezondheid in het voorjaar van 2020 vast, maar het schafte vervolgens 5,8 miljard maskers aan. Dit enorme teveel aan inkoop kon het ministerie niet verantwoorden, aldus het Bundesrechnungshof. De berekeningen van het gezondheidsministerie zijn volgens de Rekenkamer gebaseerd op "niet terzake doende en onrealistische aannames". In totaal is bijna 7 miljard euro uitgegeven aan beschermende middelen, vooral aan de enorme aantallen medische maskers.

Het ministerie had geen procedures voor de verdeling van zulke hoeveelheden producten en begon via allerlei verschillende kanalen maskers aan te schaffen, staat in het rapport. Het gevolg is dat Duitsland met een enorme berg mondkapjes zit opgescheept. In april van dit jaar bedroeg de voorraad 2,4 miljard medische maskers, waarvan een groot deel vermoedelijk niet aan de kwaliteitseisen voldoet. De aanschafprijzen varieerden van 2,31 tot 4,50 euro per masker.

De Rekenkamer erkent dat het ministerie vorig jaar in de coronacrisis onder grote druk moest werken, maar is hard in haar oordeel over het gebrek aan coördinatie, procedures en archivering. Dit is het tweede rapport van het Bundesrechnungshof. Vorige week constateerde de Duitse Rekenkamer in een eerste rapport dat er grote fouten zijn gemaakt bij de verdeling van gratis FFP2-mondkapjes voor ouderen via de apotheken en bij de controle op de vergoeding voor extra intensive care-bedden. Ook daar is voor miljarden aan belastinggeld verspild, aldus de Rekenkamer. Lees meer bij tagesschau.de en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Nederland wordt weer hoogrisicogebied. Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen

Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen

Anders dan in Nederland, geldt in Duitsland geen advies om alle jongeren tegen corona te vaccineren.

Lees meer

De vertrekhal

De vertrekhal

Merlijn Schoonenboom laat zich in Berlijn vaccineren en vraagt zich in de rij af: heeft Duitsland het in de coronacrisis dan toch beter gedaan dan Nederland?

Lees meer

Duitsland langzaam van het slot

Duitsland langzaam van het slot

Duitse deelstaten versoepelen coronamaatregelen nu corona-besmettingen snel afnemen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger