Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel kondigt nieuwe coronamaatregelen aan

Kort nieuws - 27 augustus 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Wie in Duitsland in het OV of in winkels weigert een mondkapje te dragen, krijgt binnenkort een boete van minstens 50 euro. De bondsregering en de deelstaten hebben dit met elkaar afgesproken, kondigde kanselier Merkel donderdagmiddag tijdens een persconferentie aan. Nu nog verschillen de sancties per deelstaat.

Kanselier Merkel heeft donderdag overlegd met de deelstaten over strengere maatregelen nu het aantal nieuwe besmettingen met Covid-19 weer stijgt. Ook de teststrategie wordt aangepast vanaf oktober. Reizigers uit risicogebieden moeten in principe twee weken in quarantaine. Ze kunnen die quarantaine verkorten door een coronatest, maar dan kan pas na vijf dagen. Reizigers die niet uit risicogebieden komen, worden alleen nog getest als ze symptomen hebben. Dat de criteria voor testen strenger worden, komt omdat het aantal tests de afgelopen weken sterk is gestegen en de testcapaciteit nauwelijks nog toereikend is. De verplichte quarantaine wordt sterker gecontroleerd. De regering laat wel onderzoeken of de periode van twee weken kan worden verkort.

Wie in quarantaine moet, krijgt een vergoeding voor de inkomensderving, maar Merkel kondigde aan dat die vergoeding na 1 oktober niet meer wordt verstrekt aan reizigers die willens en wetens in risicogebied zijn gereisd terwijl dat niet strikt noodzakelijk was.

Merkel kondigde tijdens de persconferentie ook aan dat grote evenementen, waar moeilijk afstand kan worden gehouden en geen registratie en contactvervolging mogelijk is, dit jaar niet meer worden toegestaan. Voor het betaald voetbal moet een werkgroep een plan maken. Kerstmarkten kunnen mogelijk in aangepaste vorm nog wel plaats vinden. Mogelijke aanpassingen zijn: ticketverkoop, een afgezet terrein en een alcoholverbod. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung

De cijfers zijn te vroeg te hoog, zei de Beierse minister-president Söder tijdens de persconferentie met Merkel. Met de herfst voor de deur moeten de nieuwe infecties worden teruggedrongen, omdat in de herfst sowieso meer infecties worden verwacht.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger