Plankenkoortspoli voor musici in Bonn
Nieuwe kliniek heeft al veertig patiënten

Achtergrond - 2 december 2010

Musici die worden getergd door plankenkoorts kunnen in Duitsland nu terecht bij de plankenkoortspoli. De universiteitskliniek voor psychiatrie en psychotherapie in Bonn wil musici helpen die door de zenuwen voor een optreden naar drank of medicijnen grijpen of hun carrière afbreken.

Plankenkoortspoli voor musici in Bonn
© Flickr/Preetalina

Volgens de betrokken artsen heeft naar schatting de helft van alle musici last van plankenkoorts. Kort voor een optreden giert de adrenaline door hun lijf, zijn ze misselijk en verkrampt. Een violist met verkrampte of trillende vingers kan niet goed meer spelen, een zanger met gespannen stembanden zingt vals. De verleiding is groot om alcohol, drugs of medicijnen te gebruiken om de spanning te dempen.

“Het zijn prestatiegerichte perfectionisten met veel eerzucht. Ze zijn te streng voor zichzelf en balen van iedere fout” zei Déirdre Mahkorn, leidinggevende arts van de kliniek, deze week in de Duitse media. Maar net als andere angsten, is plankenkoorts te genezen, meent Mahkorn. Bij patiënten wordt eerst onderzocht wat hen zo angstig maakt. Onder meer ontspanningsoefeningen en een concert voor mede-patiënten maken deel uit van de behandeling. De plankenkoortspoli - 'Lampenfieberambulanz' in het Duits - blijkt meer dan welkom; volgens Mahkorn hebben veertig patiënten zich al ingeschreven.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger