Opmerkelijk: Minister jaagt feministen op de kast
Minister van Gezinszaken vindt vrouwenquota onzin

Achtergrond - 9 november 2010

Vrouwen zijn medeverantwoordelijk voor het salarisverschil tussen mannen en vrouwen en vrouwenquota zijn onzin. Minister Schröder nam in een interview afstand van het feminisme. Nu krijgt ze felle kritiek te verduren: “Zoveel onzin met betrekking tot de vrouwenpolitiek heb ik lang niet meer gelezen”.

Opmerkelijk: Minister jaagt feministen op de kast
© flickr.com/Frank Hamm

“Veel vrouwen studeren graag Duits of Geesteswetenschappen, en mannen elektrotechniek. Dat heeft gevolgen voor het salaris. We kunnen bedrijven niet verbieden om elektrotechnici beter te betalen dan Germanisten”, was Schröders argument om het salarisverschil tussen mannen vrouwen te verdedigen. De CDU-minister van Gezinszaken liet zich in een interview met Der Spiegel kritisch uit over het feminisme en de vrouwenbeweging.

Met haar uitspraken maakt minister Schröder zich niet populair bij haar vrouwelijke collega’s in de oppositie. “Verbijsterd”, is Renate Künast over het interview met Schröder. De fractievoorzitter van de Groenen noemt de uitlatingen van de CDU-politica “grof en achterhaald”, aldus Der Spiegel vandaag. “Zoveel onzin met betrekking tot de vrouwenpolitiek heb ik lang niet meer gelezen; mevrouw Schröder begrijpt helemaal niets van de historische betekenis van het feminisme”, zegt Manuela Schwesig, SPD-deelstaatminister.

Schröder staat bekend als een conservatief politica en met haar uitspraken over het feminisme versterkt ze dit imago. “Van de problemen van de hedendaagse vrouw heeft ze duidelijk geen idee”, aldus Schwesig in Der Spiegel. Ook bij Katja Kipping, vice-partijvoorzitster van Die Linke, vielen Schröders uitlatingen verkeerd. Zij distantieert zich van Schröders uitspraak dat vrouwen medeplichtig zijn aan het salarisverschil tussen mannen en vrouwen.

De vrouwelijke politici vinden eensgezind dat Schröder als minister voor Gezin, Senioren, Vrouwen en Jeugd, niet voldoende opkomt voor de vrouwen. Zij wijzen onder andere op haar besluit het extra oudergeld voor werkloze moeders af te schaffen en op Schröders afkeurende houding tegenover het invoeren van vrouwenquota in de politiek en het bedrijfsleven.

Niet alleen politici keren zich tegen Schröders uitspraken. Ook Alice Schwarzer, Duitslands bekendste feministe, mengt zich in het debat. In een open brief aan de minister in het feministische tijdschrift Emma uit zij haar ongezouten kritiek. “Op deze manier kun je niet over de succesvolste sociale beweging van de twintigste eeuw spreken. Ik vind u een hopeloos geval. Eenvoudigweg ongeschikt voor uw functie”.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger