Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU/CSU veruit de grootste bij Europese verkiezingen

Kort nieuws - 10 juni 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De christendemocratische CDU/CSU is volgens de voorlopige uitslagen veruit de grootste partij geworden bij de Europese verkiezingen, met 30 procent van de stemmen. De rechtsradicale AfD werd groter dan de sociaaldemocratische SPD van kanselier Olaf Scholz.

De uitslag is een klap voor de coalitie van SPD, Groenen en FDP. De Groenen haalden slechts 11,9 procent van de stemmen, terwijl ze bij de vorige Europese verkiezingen in 2019 nog 20,5 procent haalden. De SPD kreeg 13,9 procent van de stemmen (2019: 15,8). De FDP verloor slechts licht en kwam op 5,2 procent (2019: 5,4).

De AfD haalde 15,9 procent van de stemmen (2019: 11), Die Linke 2,7 procent (2019: 5,5) en de nieuwe partij van voormalig Linke-politica Sahra Wagenknecht, BSW, kwam op 6,2 procent. De Freie Wähler haalde 2,7 procent (2019: 2,3) en Volt won behoorlijk en kwam op 2,6 procent (2019: 0,7). De satirische partij Die Partei kreeg 1,9 procent, de Tierschutzpartei 1,4 procent. De kleine partijen ÖdP, Familie en PdF haalden 0,6 procent van de stemmen en veroverden daarmee alledrie een zetel. De Piraten kwamen op 0,5 procent.

Zulke kleine partijen zijn niet in het Duitse parlement vertegenwoordigd omdat bij de Bondsdagverkiezingen een kiesdrempel geldt van 5 procent. Alleen partijen die boven die kiesdrempel uitkomen, krijgen zetels in de Bondsdag.

In Duitsland gingen de kiezers zondag naar de stembus. De opkomst was opvallend hoog: 64,8 procent ging stemmen. Lees meer bij Tagesschau

De Europese delegatie van de AfD heeft besloten dat Maximilian Krah geen deel uitmaakt van de delegatie. Volgens een woordvoerder wil hij wel zijn zetel in het parlement innemen, meldt Tagesschau. Krah wordt verdacht van omkoping en connecties met Rusland en zijn medewerker is gearresteerd wegens spionage voor China. Dat hij het onlangs opnam voor SS'ers was voor de Franse Rassemblement National de druppel. De AfD werd uit de fractie Identiteit en Democratie gezet. De tweede kandidaat op de AfD-lijst, Petr Bystron, tegen wie een onderzoek loopt wegen omkoping en witwassen en die in verband wordt gebracht met het Pro-Russische desinformatiekanaal Voice of Europe, mag wel deel uit blijven maken van de AfD-delegatie in het Europees Parlement. 

Terwijl de Franse president Macron na de EU-verkiezingen direct nieuwe verkiezingen voor het Franse parlement aankondigde, maakte kanselier Scholz duidelijk dat hij zoiets niet van plan is. Dat kan in Duitsland ook niet op die manier. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger